Steeds meer mensen zijn bewust bezig met duurzaamheid in hun eigen huis, door bijvoorbeeld energie te besparen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook heel erg interessant voor je eigen portemonnee. Door minder energie te verbruiken, kan de energierekening namelijk een stuk lager uitvallen. En in een tijd dat de energieprijzen stijgen is dat alleen maar win-win! In dit artikel staan een aantal handige bespaartips op een rij die specifiek gericht zijn op energieverbruik in de keuken. Je leest onder andere over sluipverbruik, het belang van een goed energielabel en de voordelen van LED verlichting in die keuken.

Kies voor LED verlichting in de keuken

Vervang alle lampen in de keuken voor moderne LED verlichting. LED lampen zijn energiezuinig en hebben een lange levensduur. Het is een hele eenvoudige manier om de keuken te verduurzamen en snel energie te besparen.

Let op het energielabel van keukenapparatuur

Let bij het aanschaffen van keukenapparatuur altijd goed op het energielabel. Dit label geeft aan hoe zuinig het apparaat precies is. Kijk naar het gemiddelde energieverbruik per jaar en de labelklasse. De letter A staat voor een zuinig apparaat en de letter G is de minst zuinige keuze. Tegenwoordig zijn er ook zogenaamde A-plus varianten verkrijgbaar. Dit maakt het energielabel A++++ de allerbeste keuze.

Zo kun je energie besparen in de keuken

Sluit de deur van de koelkast direct

Het klinkt waarschijnlijk heel logisch, maar het is toch goed om je er nog even aan te herinneren: doe de deur van de koelkast altijd zo snel mogelijk weer dicht. Met de deur open moet de koelkast namelijk veel harder werken en zal het meer energie verbruiken.

Vergelijk energie online

Voor een optimaal effect raden we aan om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet onnodig veel geld uitgeeft. Je kunt het aanbod eenvoudig online bekijken. Let tijdens het vergelijken op de kosten voor stroom en gas, de looptijd en op de vaste leveringskosten. Extra tip: Op de website van Essent kun je eenvoudig jouw persoonlijke aanbieding berekenen door enkel je postcode en geschatte verbruik in te voeren. Essent levert groene stroom die is opgewekt door windmolens. Hierdoor is het een voordelige én duurzame keuze.

energie besparen in de keuken

Gebruik het eco-programma van de vaatwasser

De meeste vaatwassers zijn voorzien van een eco-programma. Dit programma verbruikt een stuk minder energie dan de automatische modus. Je kunt er ook voor kiezen om een kort programma op lagere temperatuur te draaien als de vaat niet zo vuil is.

Haal de stekkers uit het stopcontact

Voorkom sluipverbruik door na gebruik van keukenapparatuur altijd de stekkers uit het stopcontact te halen. Denk aan een magnetron, broodrooster of koffiezetapparaat.