Een koelkast helemaal smetteloos schoon houden lukt bijna geen enkel persoon. Er blijft altijd wel ergens een vuilrest hangen of kan het zo zijn dat er iets lekt. De koelkast schoonmaken is echter wel zeer belangrijk om er voor te zorgen dat de koelkast goed blijft koelen. De koelkast poetsen moet minimaal een keer per drie maanden gedaan worden om deze in goede conditie te houden. Een schone koelkast zorgt ervoor dat deze goed, veilig en zuinig blijft koelen en het ook hygiënisch verantwoord blijft. Bij de koelkast schoonmaken moet je er altijd voor zorgen dat deze uit staat en volledig leeg geruimd is om tot het beste resultaat te komen.

koelkast schoonmaken

Afvoer erg belangrijk bij schoonmaken koelkast

Een heel belangrijk element in de koelkast is het afvoergootje en afvoergaatje. Zorg er ten alle tijden voor dat deze schoon blijven. Doe je dit niet dan blijf je aan het schoonmaken van je koelkast. Als het gaatje namelijk verstopt raakt komt er water in de koelkast te staan. Dan blijf je aan het koelkast poetsen als deze steeds verstopt is en dat kan ook niet de bedoeling zijn.

Schoonmaken koelkast

Bij de koelkast schoonmaken is de eerste vereiste om alle lades, plateau’s, bakjes en rekjes uit de koelkast te halen. Deze maak je als eerste schoon en dit kan je prima in een afwassop doen. Nadat je dit hebt gedaan ga je de binnenkant van de koelkast schoon maken. Ook deze kun je afnemen met een afwassopje, maar ook kan je een lichte allesreiniger hiervoor gebruiken. Een derde optie is een eetlepel soda met 5 liter water te mengen en dit te gebruiken als schoonmaakmiddel. Neem ook de deur, laden en deurrubbers mee als je bezig bent met de koelkast schoonmaken.

Rubbers koelkast schoonmakenrubbers koelkast schoonmaken

Rubbers koelkast schoonmaken is een heel belangrijk onderdeel dat niet vergeten mag worden. Rubbers koelkast schoonmaken zorgt ervoor dat je elektriciteitsrekening niet te hard oploopt. De afsluitrubbers moeten ook met enige regelmaat schoon gemaakt worden. Bij het koelkast poetsen neem je dit onderdeel dan ook mee. Eerst moet het vuil verwijderd worden, wat je met je handen doet. Daarna gebruik je lauw water en wat detergent en wrijf je de rubbers met een doek schoon. Rubbers koelkast schoonmaken mag dan ook zeker niet vergeten worden.

Achterkant koelkast schoonmaken

Wanneer je een vrijstaande koelkast hebt is het van belang om een paar keer per jaar de achterkant goed schoon te maken. Vaak komt er veel stof op de achterkant, waardoor de warme niet goed afgevoerd kan worden. Bij het koelkast schoonmaken neem je de achterkant dus ook mee en zorg je dat deze stofvrij wordt. Dit scheelt vooral in het energieverbruik van de koelkast.

Vriezer achterkant koelkast schoonmakenis ook onderdeel bij schoonmaken koelkast

Bij de koelkast poesten hoort ook het schoonmaken van de vriezer. Deze moet zoveel mogelijk rijp- en ijsvrij gehouden worden. Hoe meer rijp er namelijk zit, des te langer duurt het voordat de producten bevroren zijn. Deze rijplaag kan je bijvoorbeeld met een dunne kunststof ijskrabber eraf halen. Als je de vriezer wil schoonmaken haal je deze eerst leeg en laat je hem ontdooien. De ontdooide vriezer kan je op dezelfde manier schoonmaken als de koelkast. Denk erom dat je de inhoud er pas weer in legt als de vriezer weer op de juiste temperatuur is.

Maak je koelkast met enige regelmaat schoon

Zo is het dus erg belangrijk om regelmatig de koelkast en vriezer schoon te maken. Zo zorg je voor een lager energieverbruik en ook voor betere hygiëne. De koelkast schoonmaken moet je dan ook zeker een aantal keren per jaar uitvoeren. De koelkast poetsen is een niet al te moeilijke klus en kost je niet al teveel tijd en daarnaast heb je er zelf alleen maar profijt van!