De keukenkraan wordt dagelijks heel veel gebruikt. Denk hierbij aan afwassen, omspoelen, handen wassen, water drinken, koffie zetten, koken en nog veel meer. We staan er eigenlijk niet bij stil hoe vaak we deze gebruiken. Een verkeerde keus kan al snel voor ergernissen gaan zorgen. Daarnaast moet het ook nog eens goed in het geheel passen. Er zijn verschillende mechanismen mogelijk en ook de vorm en het materiaal speelt een belangrijke rol.

Standaard model

De keukenkraan die we het vaakst tegen komen in de keuken is het standaard model. Dit is een model met twee knoppen: een voor warm en een voor koud water. De knoppen moeten gedraaid worden en dit type zien we in bijna iedere keuken wel terug. Deze is makkelijk in gebruik maar heeft wel wat meer onderhoud nodig. Het kraanleertje is namelijk snel onderhevig aan slijtage. Hierdoor kan hij gaan lekken.

De kogelkraan

De modern keuken wordt ook vaak voorzien van een kogelkraan. Dit is een model die wordt bediend door middel van een hendel. Deze hendel beweegt zich over een bolvormig oppervlak. Dit type kranen ziet er strak en modern uit. Ze zijn handig in gebruik maar kunnen soms eerder gaan lekken, omdat er meer onderdelen aan de kogelkraam zitten.

Cartridge kranen

Een cartridge model lijkt wel wat op de kogelkraan met zijn hendel, maar deze hendel beweegt op en neer in plaats van heen en weer. De cartridge met twee hendels beweegt ook op en neer, dit in tegenstelling tot de standaard die draaiknoppen heeft.

Keramische schijven

De keramische schijven is een techniek waarbij de keukenkraan een brede basis heeft en er twee keramische schijven over elkaar heen draaien. Op deze manier worden zowel de waterstraal als de temperatuur geregeld. Dit type heeft weinig onderhoud nodig.

Hoogte is belangrijk

Een te lage hoogte kan voor problemen zorgen wanneer er iets bijgevuld moet worden. Een keukenkraan kopen doe je dan ook voor het doel: het gebruik tijdens het koken. Vaak worden er hoge pannen of kannen gevuld, maar ook emmers om te poetsen. Bij een keukenkraan kopen moet daarom goed op de hoogte van de kraan gelet worden. Hoe dieper de wasbak is, hoe minder hoog de kraan zelf hoeft te zijn.

Keukenkraan kopen, waar op te lettenkeukenkranen

Nog een belangrijk punt in keukens: de vorm van de keukenkraan. Er zijn gebogen, ronde, vierkante en nog vele nader vormen. Ga je voor klassiek, modern of eigentijds? Het is zeker belangrijk om hier eens goed over na te denken. Daarnaast speelt ook materiaalkeuze een rol. Kies nooit voor platic. Deze zijn prima voor op de camping maar zeker niet geschikt voor intensief gebruik in de keuken. Massief messing heeft een lange levensduur en is met name geschikt in gebieden waar hard water voorkomt. Verchroomd messing is voordeliger en gaat relatief lang mee. Messing chroom is slechts aan de buitenzijde voorzien van een beschermlaag en kan van binnenuit vrij snel gaan roesten.