Houten eettafel onderhouden: zo doe je dat!

Houten eettafel onderhouden

Wij vinden het prachtig: een houten eettafel in de keuken. De warmte van het hout, de mooie kleur en de herkenbare sporen van de groei, maken van de houten eettafel een prachtig meubelstuk. Echter is er ook een nadeel en dat is dat er wat verzorging bij zo’n tafel komt kijken. Hout is immers een natuurlijk materiaal en dat vraagt wat extra aandacht. Een houten eettafel onderhouden, hoe doe je dat? Wij helpen je graag een handje met deze tips!

1. Houten eettafel onderhouden: houd de tafel schoon

Een eerste tip bij het onderhouden van een houten eettafel is dat je de tafel schoon moet houden. Als je de eettafel iedere dag schoonmaakt, scheelt je dat een heleboel onderhoudswerk. Maak er dus een goede gewoonte van om na iedere maaltijd met een vochtig doekje over de tafel te gaan. Dit hoeft echt niet veel tijd te kosten, maar het zorgt er wel voor dat je veel langer met je eettafel kunt doen. 

Als je de eettafel onvoldoende schoonmaakt, loop je het risico dat er vlekken in de tafel komen. Eenmaal de vlekken in het hout getrokken zijn, is het lastig om het weer schoon te krijgen. Vlekken in houten eettafel krijg je er namelijk niet makkelijk uit. Wat dat betreft is hout een hardnekkig materiaal. Zeker als je een lichte eettafel hebt, kan dit problemen veroorzaken. De tafel goed schoonmaken is dus een must!

2. Onderhouden houten eettafel: voorkom beschadiging op tafel

Om beschadiging op de eettafel te voorkomen, doe je er goed aan om na te denken over de items die je op tafel zet. Stel jezelf hierbij de vraag of de items schadelijk zijn. Hete kommen en pannen zet je bijvoorbeeld best altijd op een onderzetter. Ook glazen zet je best op een onderzetter om aanslag op tafel te voorkomen. 

Daarnaast is het een goed idee om te eten op een tafelkleed en placemats. Geen zorgen, het klassieke tafelkleed uit grootmoeders tijd is al lang verleden tijd. Tegenwoordig vind je ontzettend leuke tafelkleden die mooi aansluiten bij je smaak en de rest van je interieur. Hetzelfde geldt trouwens voor placemats. Ook deze zijn in allerlei kleuren en materialen verkrijgbaar.

voorkom beschadiging op tafel

3. Zet de eettafel op een goede plek

Ook de locatie speelt een belangrijke rol bij het onderhoud houten eettafel. Zo doe je er goed aan om de houten eettafel niet in direct zonlicht te zetten. Doe je het toch, dan loop je het risico dat de eettafel gaat verkleuren. Als daarbij maar een deel van de tafel in de zon staat, ziet de tafel er op een bepaald moment anders uit dan aan de andere kant. Dat ziet er natuurlijk écht niet uit. 

4. Zorg voor een beschermende laag

Tenslotte kan je een houten eettafel onderhouden door een beschermende laag toe te voegen. Je kunt deze beschermende laag vergelijken met een body lotion, een lotion zorgt er namelijk voor dat de huid beschermd blijft. Gelukkig hoef je dit bij een houten eettafel niet vaak te doen. Als je het een paar keer per jaar doet, is dat reeds voldoende voor een goed onderhoud. De beschermende laag zorgt er bovendien voor dat de eettafel langer meegaat. Vlekken zullen minder snel in de tafel trekken en dat helpt dan weer bij het schoonmaken van een houten eettafel! 

een houten eettafel onderhouden

Lees ook: 4 praktische tips om je keuken netjes te houden