Misschien is de titel ‘Eerlijk koken met een stoomoven’ nog beter, want eten dat gestoomd wordt biedt veel meer aan vitamines, antioxidanten, kleur en smaak.

Heerlijk stoomkoken

Stoomkoken is helemaal niets nieuws. In grote keukens wordt al decennia lang met stoom gekookt. De reden is relatief simpel. Bij een stoomoven verbruik je minder energie, omdat het eten op 90 graden wordt verhit en niet op 100. Een tweede reden is dat het voedsel niet helemaal gaar en dus tot moes verkookt en de derde dat het stoomvocht ideaal is als basis voor soepen. Gestoomd voedsel biedt letterlijk veel meer dan gekookte – of gebakken producten. Een paar voorbeelden maken dit snel duidelijk. Een wortel bevat caroteen, zoals bekend goed voor de huid. Wordt de wortel gekookt dan verlies je bijna 80% van deze gezonde stof, terwijl dat beduidend minder is bij het gebruik van een stoomoven. Voor broccoli geldt dat je van het aanwezige foliumzuur en vitamine C bij koken 35% inlevert en bij stomen slechts 15%. Maar misschien is het beste argument voor heerlijk stoomkoken wel dat de producten beter smaken. Groente wordt, zoals de Italiaanse keuken dat noemt, ‘beetgaar’, lekker knapperig in plaats van papperig.

Hoe werkt een stoomoven?

De stoomoven werkt op lucht. Hete lucht kookt of bakt de producten, zorgt voor behoud van hun natuurlijk uiterlijk en de natuurlijke smaak. Bij het koken komt veel van de vitamines en andere gezonde onderdelen van groente in het kookwater terecht. Dat gieten we na het koken weg, waardoor veel verloren gaat. De stoomoven gebruikt het vocht dat in de producten zelf zit om ze te garen. Er hoeft maar weinig extern vocht, water, gebruikt te worden om te stomen. De vraag Hoe werkt een stoomoven? is daarom makkelijk te beantwoorden. Door een beetje water op stoom te brengen en daarmee in combinatie met hete lucht van circa 90 graden het vocht in de producten zelf te verwarmen en op die manier het voedsel te koken, bakken of braden. Daarmee past een stoomoven in een huis waar bewust met energie wordt omgegaan, aangezien er veel minder verbruikt wordt.

hoe werkt een stoomoven

Gezond

Wie een stoomoven gebruikt, weet dat boter en andere producten om te braden overbodig geworden zijn. Dus, hoe werkt een stoomoven?, kan ook beantwoord worden met de opmerking, zonder extra toevoeging van vetten. Daarmee past een stoomoven perfect bij een dieet, helpt bij het afvallen en bij het op gewicht blijven. Heerlijk stoomkoken heeft vooral te maken met de geur, de smaak en het plaatje van de producten. Alles blijft zoals het in de oven gezet wordt, waardoor het zijn eigenheid en zijn waarde behoudt. We weten van rijst dat stomen makkelijker en lekkerder is. Wie in een stoomoven investeert kan daardoor binnenkort de vraag Hoe werkt een stoomoven? beantwoorden met de opmerking

  •  dat het eenvoudiger is
  • dat je meer tijd hebt tijdens het koken
  • dat het zorgt voor heerlijke maaltijden
  • dat je er vlees mee kunt braden, terwijl het super sappig blijft
  • dat je er brood en taarten mee kunt bakken
  • dat het eten veel lekkerder smaakt
  • dat de stoomoven ook gebruikt kan worden om te steriliseren
  • dat je geen nare kookluchtjes meer kunt ruiken
  • en dat heerlijk stoomkoken een vanzelfsprekend deel van het dagelijkse werk is geworden en door het hele gezin gewaardeerd wordt.