Kiezen uit verschillende soorten keukenbladen

Een nieuwe keuken of alleen een nieuw keukenblad kopen vormen een boeiende uitdaging. Bij een nieuwe keuken spelen vragen over de afmeting, de opstelling, aantal kasten en laden en natuurlijk ontwerp, vormgeving en kleur een belangrijke rol. Tegenwoordig is er ook veel vraag naar een ergonomische keuken. De keuze voor een keukenblad is zo mogelijk nog boeiender omdat er veel soorten keukenbladen zijn. We bespreken een aantal typen en materialen waaruit keukenbladen kunnen zijn vervaardigd. Het gaat om een keuze uit staal, kunststof, steen of hout als basis voor de verschillende soorten keukenbladen.

Professionele keuze uit soorten keukenbladen: roestvrij staal

roestvrij staal keukenblad

Van alle mogelijke soorten keukenbladen blinkt een roestvrij aanrecht uit omdat het goed tegen hitte kan en niet snel krast. Daarom zien we dat dit type keukenblad veel gebruikt wordt in een professionele setting. Ook voor particulier gebruik is roestvrij staal ideaal omdat een zachte doek en wat allesreiniger doorgaans voldoende is voor het schoonmaken. Roestvrij staal kan in verschillende oppervlaktestructuren van ruw tot glad worden geleverd.

Kunststof geeft veel keuze uit soorten keukenbladen

Van een kunststof keukenblad ziet u in principe alleen de bovenste van de twee lagen waaruit het blad is opgebouwd. De onderste laag bestaat uit multiplex of spaanplaat en de bovenste laag uit onder hoge druk en temperatuur gemaakt laminaat. De voordelen zijn legio. Het kunststof aanrechtblad is verkrijgbar in vele kleuren en designs, bijvoorbeeld hout of steen, het is eenvoudig in onderhoud en relatief goedkoop. Er is ook een nadeel, het is gevoelig voor hitte en er komen makkelijk krassen op.

Is massief hout een goede keuze uit soorten keukenbladen

Een keuze voor massief hout kan een goede zijn omdat deze keukenbladen krasbestendig zijn en vaak tegemoet komen aan de wens om een warme en natuurlijke uitstraling te genereren. Er kunnen verschillende houtsoorten worden gebruikt, denkt u daarbij aan: eiken, teak, noten, beuken en mahonie. Een hardhouten blad vraagt wel onderhoud en er kunnen verkleuringen van het hout optreden.

houten keukenblad

Ook natuursteen is een aanrader uit de verschillende soorten keukenbladen

Graniet is het materiaal bij uitstek voor een natuurstenen keukenblad. Het is hard, waterafstotend en hygiënisch. Eigenlijk is elk blad uniek vanwege de kenmerkende structuur. Een ander materiaal van natuursteen is marmer. Hoewel marmer heel mooi kan zijn, leidt water vaak tot vlekken die nauwelijks te verwijderen zijn. Dan is leisteen, zeker als het is geïmpregneerd, een goed alternatief. De tint van leisteen en de structuur geven een bijzondere uitstraling aan de moderne keuken.

graniet aanrecht

Beton, een populaire keuze uit verschillende keukenbladen

Val alle soorten keukenbladen is beton heel populair aan het worden. Dat beton hard is behoeft nauwelijks enig betoog. Zeker als betonnen keukenbladen zijn behandeld, kunnen ze goed tegen hitte. Door de behandeling ligt aantasting in het gebruik niet voor de hand. Nadeel kan zijn dat bij stoten er relatief makkelijk een stukje van een rand of hoek kan afbreken.

De knoop doorhakken

Er blijkt dus veel keuze mogelijk uit soorten keukenbladen. Uit de opsomming van materialen en typen moet een keuze worden gemaakt. Hierbij spelen persoonlijke voorkeuren en wellicht beschikbaar budget, naast de genoemde voor- en nadelen een belangrijke rol. U mag de knoop doorhakken en uw droomkeuken samenstellen.