Wie houdt van lekker koken, zorgt dat er een goede messenset in de keuken is. Het is het gereedschap dat je kookkunst tot grote hoogten helpt te verheffen en ze maken het werk gemakkelijk. Met een goed mes kun je moeiteloos snijden, een slecht of bot mes doet zijn werk niet en dan sta je te worstelen met je ingrediënten! Gebruik onderstaande keukentips bij de aanschaf van  nieuwe keukenmessen.

Voor elke kok een keukenmes

Voor je overgaat tot keukenmessen kopen, is het verstandig te overwegen wat voor kok je bent. Sta je regelmatig in de keuken en houd je van uitgebreide maaltijden koken? Gebruik je veel verschillende snijtechnieken? Dan kun je diverse speciale keukenmessen kopen. Maar heb je hooguit tijd en zin om op een zaterdag eens wat lekkers te maken, dan kun je om te beginnen één goed keukenmes kopen, en pas later je messenset uitbreiden. Een goed beginnersmes is het koksmes.

verschillende keukenmessen

Waar herken je een goed keukenmes aan?

Hier kun je op letten als je een goed keukenmes kopen wilt. Een goed mes heeft de volgende kenmerken: ze geven betere snijresultaten, blijven lange tijd scherp, zijn hygiënisch en liggen goed in de hand. De goede hygiëne komt voort uit het feit dat er minder snel slijtage ontstaat, waar vuil in kan gaan zitten. Dit geldt ook voor een degelijke aanhechting tussen lemmet en handvat. Dit zorgt niet alleen voor een goede stabiliteit van het mes, maar ook dat er geen restjes en vuil tussen kunnen gaan zitten.

Soorten keukenmessen

Welke messen zou je kunnen aanschaffen? Het meest gebruikte mes is het koksmes. Dit is een goed mes om mee te hakken en te snijden en allround te gebruiken. Het broodmes, de naam zegt het al, is om brood mee te snijden, maar eveneens voor producten met een harde buitenkant en een zachte binnenkant. Ze hebben een gekartelde rand. Het vleesmes is lang, dun en stijf en kan gebruikt worden om gaar vlees te snijden. Met het schilmesje kun je fruit en groente schillen. Dan is er nog het office of algemeen mes. Dit is een veelzijdig mes voor allerhande schil-, snij- en hakwerk. Het is wat groter dan het schilmesje, maar kleiner dan het koksmes.

Keukenmessen bewaren en onderhouden

Het is belangrijk keukenmessen goed te bewaren, voor je eigen veiligheid en die van anderen. Berg ze zorgvuldig op en laat ze niet op het aanrecht liggen. Keukenmessen kunnen ook beschadigen door ze zomaar in een la te leggen. Er zijn houtblokken, waar je een keukenmes in kunt steken. Ook een magnetisch messenblok is heel praktisch. Om je keukenmes te onderhouden, kun je het zelf gaan slijpen. Hiervoor heb je een aanzetstaal nodig. Dit kan een gewoon aanzetstaal zijn; als je dit gebruikt slijt je mes hier niet van. Je kunt ook een aanzetstaal met diamantcoating gebruiken, dit doet je keukenmes wel slijten. Als je keukenmessen zelf slijpen gaat, zul je de juiste hoek moeten vinden tussen mes en aanzetstaal. Dit is meestal tussen de 20 en 40 graden.