Niks is zo gezond als verse groenten en fruit. Toch bevatten deze vitaminebommetjes vaak ook een heleboel bacteriën, virussen en pesticiden die een stuk minder goed zijn voor je lijf. Zorg daarom dat je groenten en fruit altijd grondig wast voor je het eet. Hoe je dat het beste doet, leggen wij je haarfijn uit in dit artikel!

Een appeltje voor de dorst, spinazie om sterker van te worden en wortelen voor betere ogen. De natuur heeft alles te bieden om ons lijf te voeden met alle vitaminen die we nodig hebben. Helaas is zelfs onbewerkt voedsel als groenten en fruit vaak onderhanden genomen door allerlei processen. Zo kunnen verse groenten en fruit niet alleen een beetje onschuldig aarde bevatten, maar ook chemische troep als pesticiden, een stof dat wordt gebruikt om ziekten, plagen of onkruiden in de landbouw te bestrijden. Klinkt niet bepaald als iets wat je, samen met je appeltje, wil opeten, toch? Tijd voor een grondige wasbeurt!

groenten wassen doe je zo

Water, water en nog eens water

Het water uit onze kraan is zuiver en drinkbaar, daarom doet het wassen van jouw verse groenten en fruit onder de kraan al een heleboel. Gebruik je handen als afwasborstel en laat alle agressieve middelen als afwasmiddel vooral achterwege. Op deze manier krijg je namelijk het grootste deel van de pesticiden, parasieten, bacteriën, vuil of aarde al weg. Geen zin om onnodig veel water te gebruiken door de stromende kraan te gebruiken? Dompel je groenten en fruit dan in een bak met water. Dit is ook gelijk een goede tip voor kwetsbaar fruit dat kapot gaat onder de kraan, zoals (bos)bessen, aardbeien en frambozen. Een kind kan de was doen!

Schillen is geen excuus

We weten allemaal dat de meeste vitamines van groenten en fruit vlak onder de schil zitten. Eet jij toch liever een geschild appeltje? Geen probleem, maar vergeet ook dan niet om je groenten en fruit te wassen. Anders besmet je tijdens het schillen namelijk alsnog de binnenkant met de ongewassen buitenkant. Voorverpakte groenten, zoals sla of ovengroenten, zijn soms al gewassen en hebben dan ook geen tweede poetsbeurt nodig. Kijk daarom altijd even naar de verpakking voor je aan het boenen slaat.  

Groenten en fruit wassen

Uitzondering op de regel

Zoals altijd is er een uitzondering op de regel. Onder geen beding moet je namelijk champignons wassen met water. Deze heerlijke vlees-achtige groenten kunnen weliswaar aardig bedekt zijn met water, maar afspoelen onder de kraan is geen goed idee. Champignons zuigen het water namelijk op, waardoor ze hun smaak verliezen en een zompige structuur krijgen. Gebruik daarom een speciale champignonborstel om de aarde van de champignons te verwijderen. Ook een vochtige theedoek of zachte tandenborstel doet wonderen. 

Grootmoeders tips 

Waar zijn we zonder de wijsheden van de generaties voor ons? De beste tips zijn eigenlijk altijd die van grootmoeder en daarom zetten we de beste tips op een rijtje:

  • Gebruik 1 theelepel baking soda in 1,5 liter water om de pesticiden zeker van je groenten en fruit te weten. Een kwartiertje laten dobberen, afspoelen en klaar om te eten!
  • Een combinatie van azijn en water verwijdert bacteriën en schimmels en verlengt tegelijkertijd de houdbaarheid van je groenten en fruit.
  • Koop biologische groenten en fruit als je gifstoffen zoveel mogelijk wil vermijden
  • Snijd eerst de boven- en onderkant van groenten als prei, selderij en lente-ui en snijd het doormidden voor je het rechtop in een bak met water zet. Zo zakt alle viezigheid naar de bodem en blijft geen viezigheid tussen de bladeren steken.
Groenten en fruit wassen dit moet je wél en niet doen

Met deze tips geniet je van schone groenten en fruit om nog gezondere maaltijden op tafel te zetten. Of je nu extra middelen als bakpoeder en azijn gebruikt of grondig boent onder de keukenkraan, schoon is altijd beter!