De vaatwasser is één van de meest welkome uitvindingen van de de 20ste eeuw (ja, zo lang bestaat ‘ie al!) De meeste mensen blijven tegenwoordig ver weg van de afwasborstel en zijn dolblij dat dit handige keukenapparaat het vuile klusjes kan opknappen. Toch zijn er ook genoeg serviesgoederen en andere keukenbenodigdheden die een zachtere aanpak nodig hebben om in mooie staat te blijven. Lees snel verder als je benieuwd bent wat je beter met de hand kunt afwassen!

De eerste vaatwasser werd als uitgevonden in 1886 door een rijke huisvrouw genaamd Josephine Cochrane. Zij mocht graag feestjes organiseren voor haar rijke kennissen en was klaar met de grote stapel afwas waarmee zij geregeld achterbleef. Omdat de vaatwasser nog niet bestond, besloot zij deze zelf uit te vinden. Gemak dient de mens, dus inmiddels is het apparaat wereldwijd geliefd en vooral in het rijke westen steevast de vervanger geworden van een teiltje, afwasborstel en droogrek. Toch kun je sommige dingen beter met de hand afwassen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Bekijk het product voor instructies

Er zijn een aantal producten en materialen die in de regel beter niet in de vaatwasser eindigen. Daarnaast kun je ook de verpakking of het product zelf raadplegen voor de juiste aanpak. Als een product niet in de vaatwasser mag, staat dit namelijk meestal vermeld. Zie je ergens een symbool dat lijkt op twee borden, een druppel en een grote streep er doorheen? Dat betekent dat het product een zachte aanpak vereist en je de afwasborstel er toch mooi bij mag pakken! Zie je niks op het product staan op ligt de prullenbak al lang en breed onderin de vuilnisbak? Lees dan snel verder om te ontdekken welke producten je liever met de hand afwast! 

Hout

Veel en heet water is niet goed voor hout, daardoor kan het gaan komtrekken, uitdrogen en scheuren. In die scheuren kunnen voedselresten die ronddwarrelen in de vaatwasser trekken, wat niet hygiënisch is. Dat is natuurlijk niet het effect wat je wil bereiken met afwassen. Was jouw mooie, houten snijplank dus gewoon zelf af met lauwwarm water en een beetje zeep. Zo gepiept en je snijplanken blijven mooi! 

Gietijzer

Denk aan gietijzeren pannen en de dragers van je gasfornuis. De vaatwasser is een hete plek en daardoor kan het gietijzer gaan roesten. Gewoon even onder kraan schoonmaken dus! 

Porselein

Een mooi porseleinen servies is een kostbaar product en dient ook zo behandeld te worden. Zeker wanneer jouw exemplaar versierd is met bloemetjes of een gouden randje. Door de hoge temperaturen kunnen deze decoraties namelijk beschadigen en dat is eeuwig zonde! 

Zilver

Heb je een mooi, zilveren bestekset? Voorkom dat deze dof wordt en was het met de hand af. Hiervoor heb je handige trucjes, zoals je bestek wassen met ketchup of de binnenkant van een citroen. Raar, maar waar! Ook andere metalen als aluminium, tin en koper hou je het liefst ver uit de buurt van de vaatwasser. 

Thermosfles

Dit geldt niet voor alle thermosflessen, maar sommige exemplaren kunnen niet tegen de hitte van de vaatwasser. Zo kan de isolerende luchtlaag verdwijnen en vollopen met water, waardoor de fles niet meer doet wat ‘ie belooft. Zoek naar het symbooltje om te weten of dit ook voor jouw thermosfles geldt.

Kristal

Niet alleen is kristal breekbaar, maar ook dit kostbare materiaal kan dof worden in de vaatwasser. Zonde van je mooie serviesgoed! Was het daarom met de hand af, zodat je nog lang kan genieten van het mooie glaswerk.

Knoflookpers & rasp

Door de kleine gaatjes in de knoflookpers en rasp blijven er makkelijk etensresten achter. Dit is namelijk vrijwel onmogelijk weg te krijgen in de vaatwasser. Schrob daarom liever even langs de gaatjes met een afwasborstel of spons. Zo gepiept en wel zo hygiënisch! 

Het is jammer, maar je zult er toch echt aan moeten geloven. Sommige dingen zijn kun je beter met de hand afwassen. Als je bedenkt dat de mens vroeger dagelijks moest jagen en verzamelen voor eten, is dat een kleine moeite. Met een lekker muziekje op de achtergrond, is het klusje zo gepiept!