Minicursus vaatwasser reinigen

Vaatwasser schoonmaken tips

Wie wil er nog zonder vaatwasser? Het is heerlijk om geen vuile vaat op het aanrecht te hebben en alles zo schoon te krijgen. Je denkt dat een vaatwasser wel schoon blijft, want hij wast zichzelf immers bijna dagelijks met afwasmiddel. Toch moet je  zowel een vrijstaande als een inbouw vaatwasser regelmatig reinigen om ‘m fris te houden. Hieronder volgen enkele vaatwasser schoonmaken tips.

vaatwasser reinigen

Vaatwasser reinigen

Om kalkaanslag, etensresten en vet weg te krijgen, moet je af en toe je vaatwasser schoonmaken. Doe je dit niet, dan kunnen je filters en afvoer verstopt raken. Het gevolg daarvan is niet alleen dat de vaatwasser gaat stinken, maar ook dat de vaat niet meer schoon wordt. Gelukkig kost een vaatwasser reinigen maar weinig tijd en heb je er niet veel voor nodig. Er zijn twee manieren voor een vaatwasser schoonmaken en beiden vragen ze ongeveer 10 minuten van je tijd, de draaitijd van de vaatwasser zelf niet meegerekend.

Wat heb je nodig?

Het eerste dat je moet doen bij vaatwasser schoonmaken is de vaatwasser leeg maken, het filter onderin er uit halen en met een zachte (afwas) borstel en een warm sopje afwassen. Daarna kun je op twee manieren de vaatwasser reinigen.

Manier 1 voor vaatwasser reinigen:

De eerste manier is misschien wel het gemakkelijkst: er zijn speciale vaatwasser reinigen tabletten te koop bij onder andere de supermarkt. Deze doe je, als het filter schoongemaakt is, volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking in de vaatwasser en je laat de vaatwasmachine leeg draaien op de heetste stand. Als de vaatwasser klaar is, kun je nog even de rubbers aan de zijkant schoonmaken en dan is alles weer helemaal fris.

Manier 2 voor vaatwasser reinigen:

De tweede manier is iets meer moeite maar veel goedkoper én milieuvriendelijker. Ook hier ga je je vaatwasser schoonmaken door eerst je vaatwasser leeg te halen en het filter schoon te maken. Om de vaatwasser te ontkalken, doe je een flinke scheut azijn in een kopje boven in de vaatwasser. Om eventuele vet resten goed te verwijderen, snij je een citroen in vieren en leg je die ook in de vaatwasser. Laat de machine draaien op de heetste stand, en maak ten slotte nog de rubbers aan de zijkant schoon. Je vaatwasser zal blinken en helemaal fris ruiken.

vaatwasser schoonmaken tips

Nog meer vaatwasser schoonmaken tips

  • Merk je dat je vaat toch niet helemaal schoon wordt? Dan hebben de sproeiarmen misschien last van kalkaanslag. Dat kun je verhelpen door ze los te maken en even te laten weken in schoonmaakazijn.
  • Heb je veel vet resten en heeft de citroen niet geholpen? Doe dan een theelepel soda in het zeepbakje. Dit spoelt de vaatwasser gelijk goed schoon. Maar gebruik niet te veel, want soda is behoorlijk agressief.

Frequentie

Je vaatwasser schoonmaken: hoe vaak moet je dat doen? Dat is een beetje afhankelijk van hoe je de vaatwasser gebruikt. Draai je ‘m vaak, dan zul je ook vaker aan de slag moeten met je vaatwasser reinigen. Als je de machine minder gebruikt en de vaat eerst afspoelt voor je deze in de vaatwasser zet, dan is je vaatwasser schoonmaken minder vaak nodig. Gemiddeld kun je volstaan met eens per twee maanden je vaatwasser reinigen.

Onderhoud

  • Voor een goed onderhouden vaatwasser zorg je dat het zout en de glansspoelmiddel altijd goed bijgevuld zijn.
  • Zet geen sterk bevuilde borden en pannen in de machine, maar spoel deze eerst af.
  • Doe de vaatwasser niet te vol, zodat de sproeiarmen overal bij kunnen en de vaat mooi schoon wordt.