In de keuken vind je waarschijnlijk de meeste elektrische apparaten in je woning. Denk maar eens aan het koffiezetapparaat, broodrooster, koelkast en noem het maar op. Wat zijn de grootverbruikers en kun je door slimmer om te gaan met de apparatuur je verbruik terugbrengen? Kijk ook eens bij de energievergelijker van Independer om je energiecontract onder de loep te leggen, op deze manier kun je ook veel geld besparen.

Apparaten met een hoog verbruik

In iedere keuken vind je wel een koelkast en vriezer. Zo’n combinatie verbruikt een behoorlijk deel van je totale verbruik in de keuken. Een nieuwe koelkast heeft vaak een energielabel A+, A++ of zelfs A+++, hoe meer plusjes des te zuiniger het apparaat is. Apparaten gaan meer verbruiken naar mate ze ouder worden en het vervangen op termijn zorgt dan ook voor een flinke besparing.
Laat de koelkast ook niet onnodig lang open staan, je verbruik verdubbeld op dit moment namelijk. Een slimme inrichting van de koelkast helpt hierbij. Ook kun je diepgevroren vlees en groentes ontdooien in de koelkast. Dat is niet alleen beter voor het voedsel maar het zorgt er ook voor dat de koelkast minder hard hoeft te werken.
Wanneer je een Amerikaanse koelkast hebt dan kun je eigenlijk maar één ding doen om te besparen. Lever hem nu in! Een Amerikaanse koelkast verbruikt meer dan 6x zoveel als een normale koelkast met vriesgedeelte en is daarmee een enorme kostenpost van gemiddeld € 330,- op jaarbasis.

Ook bij het in gebruik nemen van de oven kun je een hoop energie besparen. Zorg ervoor dat je altijd een oven kiest die bij je huishouden past. Het is niet nodig om een grote oven te kopen die lang moet voorverwarmen als je slechts met z’n tweeën of alleen woont. Open de oven ook zo min mogelijk tussendoor als je de oven gebruikt. Je verliest hierdoor namelijk veel warme lucht.

Ook de afzuigkap is een apparaat waarbij je kunt besparen op je energie. Het is niet nodig om de hele dag de afzuigkap aan te laten staan. Probeer hem alleen op een hoge stand aan te zetten als het nodig is en zet hem uit zodra je gaat eten. Daar bespaar je geld mee en het zorgt ervoor dat je rustig kunt eten.

Besparen op het verbruik van kleinere apparaten

In de keuken vind je talloze apparaten die op stroom werken. Denk maar eens aan een broodrooster, koffiezetapparaat, blender en de rijstkoker. En zo zijn er nog vele andere apparaten met ieder een ander verbruik. Je zal bij de aankoop van een blender niet zo snel letten op het verbruik van dat handige apparaat. Wel kun je, na gebruik, de stekker uit het stopcontact trekken zodat er geen sluipverbruik op kan treden. Dit geldt uiteraard ook voor andere elektrische apparaten.
Ook kun je besparen bij bijvoorbeeld het koffie zetten. Wanneer je een kopje koffie zet is het handig om de waterhoeveelheid goed af te meten zodat er niet onnodig veel water wordt verwarmd.

Kortom, of je nu weinig of veel elektrische apparaten in de keuken hebt staan, iedereen kan door kleine of grote aanpassingen besparen op het energieverbruik. Wil je het verbruik op grote schaal terugdringen? Doe dan die oude koelkast de deur uit en koop een nieuwe met energielabel A+++. Zit je even krap bij kas en kun je niet direct een nieuwe koelkast kopen? Zorg er dan voor dat je de stekker van bijvoorbeeld het koffiezetapparaat, na gebruik, steeds uit het stopcontact haalt. Snijd daarnaast ook eens de groenten zelf in plaats van het gebruik van een snijmachine of blender, zo train je die armspieren ook direct!