Wat is een stoompan?

Een stoompan is een kookpan waarmee je allerlei verschillende soorten voedsel gaar kunt stomen door water aan de kook te brengen. In China maakt men al ruim 3000 jaar gebruik van deze oude kooktechniek. Bij het stomen van voedsel worden de ingrediënten gaar door de hete waterdamp van het kokende water onderin in de kookpan. Je vult de pan met een klein laagje water, brengt dat aan de kook en vervolgens vult de pan zich met hete waterdamp. De ingrediënten komen niet in contact met het water, omdat ze op een stoominzet liggen. Je kunt op deze manier allerlei voedingsmiddelen klaarmaken, zoals rijst en groentes, maar ook vlees en vis.

Hoe werkt een stoompan?

In feite is een stoompan niets meer of minder dan een gewone kookpan waar water in gaat, maar dan aangevuld met een zogenaamde stoominzet. Een stoominzet is een soort tussenpan, die precies in de stoompan past. In de stoominzet zitten kleine gaatjes waar de stoom doorheen kan komen. De ingrediënten die je wilt stomen, leg je op de stoominzet, zodat deze niet in direct contact komen met het water dat onder de stoominzet in de kookpan zit. Met een stoominzet kun je iedere kookpan omtoveren tot een stoompan, als de stoominzet dezelfde diameter heeft als de kookpan.

De voordelen van een stoompan

Een van de grootste voordelen van een stoompan is dat bij het stomen van bijvoorbeeld groentes de vitamines behouden blijven, omdat de groentes niet in aanraking komen met het water. Door het stomen verliezen voedingsmiddelen ook minder snel hun smaak en kleur. Het eten ziet er niet alleen smakelijker uit, het is het ook. Daarnaast hoef je bij de bereiding van vlees en vis geen vet te gebruiken, want ook vlees en vis kun je prima gaar krijgen in een stoompan. Dit is natuurlijk ook goed voor je gezondheid.

Behalve deze aantoonbare voordelen voor je gezondheid is het gebruik van een stoompan ook goed voor milieu. Je kunt namelijk meerdere voedingsmiddelen tegelijkertijd stomen, als je meerder stoominzetten gebruikt. Je hele maaltijd kan in een pan bereid worden. Dit scheelt niet alleen tijd en geld, maar dit is ook een duurzame manier van voedsel bereiden.