Heb jij een kleine keuken? Niet iedereen heeft de luxe van een grote keuken. Er zijn genoeg mensen die het met een kleine keuken moeten doen. Echter kan het inrichten van een kleine keuken best een uitdaging zijn. Want waar moet je in hemelsnaam al je leuke  keukenspullen kwijt? Bij het inrichten van een kleine keuken komt het erop neer om de kleine ruimte optimaal te benutten. Hoe je dat het best aanpakt, vertellen we je in dit artikel! 

1. Kleine keuken inrichten: gebruik lichte kleuren


Om een kleine ruimte groter te laten lijken, moet je lichte kleuren gebruiken. Dat geldt ook voor een kleine keuken. Geen zorgen, je keuken hoeft heus niet helemaal wit te zijn. Ook natuurlijke tinten zoals beige en taupe zijn een goede keuze in een kleine keuken. Naast dat de lichte kleuren de ruimte groter doen lijken, reflecteren deze kleuren ook nog eens meer natuurlijk licht. Bovendien zijn deze kleuren tijdloos waardoor je er niet zo snel op uitgekeken raakt.

2. Inrichten kleine keuken: voorzie ingebouwde toestellen

In een kleine keuken heb je sowieso niet veel ruimte dus is het belangrijk om hier slim mee om te gaan. Onze tip is om zoveel mogelijk toestellen te laten inbouwen. In een nieuwe keuken zijn een oven en vaatwasser vrijwel altijd ingebouwd, maar je kunt nog meer doen. Wat dacht je van een inbouw snijplank die je enkel uitschuift als je ze nodig hebt? Of een ingebouwde wokbrander in je keuken? Grote toestellen zoals een koelkast en diepvriezer nemen veel ruimte in. Door voor een combinatie van deze toestellen te gaan, verlies je minder ruimte dan wanneer je een aparte koelkast en diepvriezer plaatst. Eet je in de keuken? Dan is een uitschuifbare eettafel ook zeker een aanrader. Hieronder vind je een paar voorbeelden!

Deauville 6-8 persoons ovalen uitschuifbare eettafel
Deauville 4-6 zits ovalen uitschuifbare eettafel, eiken en leisteenblauw
Cranham 6 – 10 persoons uitschuifbare eettafel, keramiek
Cosgrove uitschuifbare eettafel, glas en essen
Cortez 6-10 persoons uitschuifbare eettafel, essenhout

3. Maak gebruik van de hoogte

Bij het inrichten van een kleine keuken is de opbergruimte vaak een probleem. Vaak heeft een mens te veel keukenspullen en te weinig keukenkasten. Bij een kleine keuken inrichten is het belangrijk om zoveel mogelijk in de hoogte te werken. Koop bij voorkeur hoge kasten tot aan het plafond. Bovenaan leg je de spullen die je het minst gebruikt en onderaan het gerief dat je vrijwel iedere dag nodig hebt. Ook kan je een aantal planken boven elkaar aan de muur hangen. Wil je toch liever een hoekkast in de keuken? Voorzie er dan eentje met een draaicarrousel. Zo wordt zelfs de hoek van de keuken optimaal gebruikt. En je pannen? Die gebruik je toch gewoon als eyecatcher in de keuken! 

4. Bespaar ruimte met een keukentrolley

Een keukentrolley is de handigste keukenhulp ooit, zeker in een kleine keuken. Kies een keukentrolley met bovenaan een werkblad want zo creëer je extra werkruimte. Heeft de trolley ook legplanken? Perfect, want daar kan je een heleboel spullen op kwijt. Leuk aan een keukentrolley is dat je er ruimte mee bespaart én dat je er makkelijk van de keuken naar de woonkamer mee kunt rijden. Dit laatste is bijvoorbeeld handig als de eettafel in de woonkamer staat. In plaats van tien keer heen en weer te lopen met je potten en pannen, plaats je deze gewoon op de trolley en rijden maar!

5. Houd de keuken netjes en opgeruimd

Rommel laat een ruimte kleiner lijken dan ze eigenlijk is en dat geldt ook voor de keuken. Regelmatig opruimen is erg belangrijk, net als de keuken schoonmaken. Laat bestek, borden en glazen niet onnodig rondslingeren op het aanrecht, maar was alles meteen af of stop het in de vaatwasser. Maak er ook een goede gewoonte van om het aanrecht, werkblad en de kookplaat na het koken schoon te maken. Dit ziet er niet alleen netjes uit, je keuken zal hierdoor ook groter lijken. Dit zijn 5 plekken in de keuken die jij vaker moet schoonmaken!