Wokken of roerbakken is uiterst populair geworden. Onze internationale interesses speelt hier zonder twijfel een grote rol in. De gerechten die je met je wok bereidt, zijn niet alleen heel lekker en gezond, maar ze zijn ook op een mum van tijd klaar. Als je van wokken houdt, is een ingebouwde wokbrander in je keuken onmisbaar. Deze trend is vrij nieuw en daarom is het even uitzoeken welke inbouw wokbrander het best bij jou past. Wij gingen voor jou op zoek naar een aantal mogelijkheden. We willen toch wel even vermelden dat er, naast gasbranders voor wok ook inductie-kookplaten mét ingebouwd woksysteem bestaan. In dit artikel houden we ons bij de gasbranders. Wat je er naast wokken nog allemaal kunt mee doen, lees je eveneens in dit artikel.

inbouw wokbrander

De nieuwe gasfornuizen: mét wok

De meeste wok-gasfornuizen bestaan uit vier gewone branders plus een speciale brander om te wokken. De wokbrander inbouw is groter dan de gewone gasbranders en geeft daardoor veel meer hitte af. Dit is noodzakelijk om perfect te kunnen wokken. Let er bij de aanschaf op of je de bijgeleverde dragers voor je wokbrander kunt aanpassen. Dit is handig om je huidige wokpannen verder te kunnen gebruiken. Er bestaan dragers voor pannen met een ronde en voor pannen met een platte bodem. Bepaalde dragers kun je ook in de grootte aanpassen, wat praktisch is voor je kleinere wokpannetjes. Naast de dragers is ook de plaatsing van de wokbrander belangrijk. Als je linkshandig bent, kies je de inbouw wokbrander best links, rechtshandigen kiezen voor rechts. Zo brandt je je niet aan andere gerechten die staan te koken terwijl jij in je wokpan roert. Anderzijds bestaan er fornuizen waarbij de wokbrander in het midden of achteraan geplaatst is. Dit laatste is minder handig: de wokpan kan tegen de wand aanschuren of je moet over de potten die op de voorste rij staan te koken reiken. Bij een kookeiland speelt dit dan weer minder een rol.

Niet alleen wokken…

Met de ingebouwde wokbrander in je keuken kun je niet alleen wokken en roerbakken. Denk ook aan gerechten waarbij je het vlees langzaam laat sudderen. Hiervoor zet je de wokbrander even wat zachter. Het voordeel van een wokpan is dat het vlees veel meer contact heeft met de hitte en sneller gaart. Of wat dacht je van het even laten aanbakken van appelschijfjes of schijfjes tomaat? Denk aan het maken van croustines van aardappel, ook wel aardappelwafels of geraspte gebakken aardappels genoemd. Of heb je graag krokante korstjes (croutons) in je soep? Hen kan perfect en vooral snel met je wok. In principe kun je met je wokbrander inbouw alles klaarmaken dat eventjes snel en intens moet gebakken worden.