We herkennen allemaal een mooie keuken als we er een zien, maar wat die keuken nou eigenlijk zo speciaal maakt is toch vaak lastig na te bootsen als het om je eigen huis gaat. Wat is nu een echte droomkeuken? Hoe ziet die er precies uit? En misschien nog wel belangrijker: hoe vind je die? Met de volgende tips heb je binnen no-time die van jou gevonden!

1. De stijl

Wat voor de één een droomkeuken is, is voor de ander te kitsch, te strak of te druk. Alles valt of staat met je eigen smaak. Maar hoe vindt of omschrijf je die? Maak het jezelf vooral gemakkelijk en begin bijvoorbeeld eens met het zoeken op internet en in tijdschriften voor goede keuken inspiratie. Wellicht dat het maken van een moodboard je helpt jouw stijl en een mooi kleurpallet te vinden. Door het een en ander op een rijtje te zetten krijg je een goed beeld van wat je nu eigenlijk zoekt en verklein je de kans op een mengelmoes van alles.

2. De ruimte

Naast de creatieve invulling van een nieuwe keuken, is ook een praktische blik erg belangrijk bij het maken van de juiste keuze! Kijk eens kritisch naar de ruimte en de afmetingen die je tot je beschikking hebt, zodat je een goede beslissing kunt nemen als het gaat om bijvoorbeeld de grootte van je nieuwe keuken of de apparatuur. Daarnaast is het goed om rekening te houden met eventuele hoeken, lichtinval, ramen, deuren en/of andere bijzondere ruimtes in je huis, die het aangezicht van je keuken kunnen beïnvloeden. 

3. De indeling

De beste keukens zijn afgestemd op de gebruiker. Wat dat betreft kunnen we dan ook wel stellen dat een keuken (net als een hond) op het baasje lijkt! Iemand die zich graag uitgebreid in de keuken bezighoudt, heeft andere verwachtingen en eisen dan een huishouden waarbij de magnetron of oven de beste vriend is. Dat heeft een uitwerking op zowel de keuze voor apparatuur in je keuken, als de praktische indeling ervan. Denk hierbij bijvoorbeeld een ingebouwd koffiezetapparaat, oven, magnetron (of combi), maar ook de grootte van het werkblad, de lades en het type en formaat van het fornuis. Ze zijn allemaal sterk afhankelijk van het eigen gebruik en voorkeur!

Finishing touch

Naast de praktische tips voor het vinden van de keuken die bij jóu past, is er nog een ander geheim ingrediënt die het verschil maakt tussen een functionele en “eyecatching” keuken. De kracht van zo’n eyecatcher ligt toch voornamelijk bij de rust en reinheid die het dient uit te stralen. Bij het ontwerpen van een keuken draait het dan ook vooral om rechte en doorlopende lijnen. Zorg er daarom voor dat de kasten, het blad en de apparatuur zowel horizontaal als verticaal in een rechte lijn zijn met elkaar, zodat de keuken een mooi geheel blijft. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de verticale lijn(en) tussen de kasten boven en onder het aanrecht en de synchronisatie met eventuele planken en lampen. Doorlopende lijnen, goede symmetrie en eenheid zorgen voor rust in het aangezicht en vormen de basis van elke droomkeuken.