Waarom led verlichting zo populair is

Led verlichting is de laatste jaren behoorlijk populair geworden als verlichtingssoort. Steeds vaker kiezen woningbezitters ervoor om led lampen te gebruiken in plaats van bijvoorbeeld halogeen. Maar waarom eigenlijk? Waarom is led verlichting zo gewild en wat zijn exact de voordelen van dit type verlichting?

  • Led lampen, met name 12Volt led lampen, verbruiken een factor tien minder energie dan halogeenlampen en de oude – inmiddels niet meer geproduceerde – gloeilampen. Met led lampen bespaar je dus zo’n 90 procent energie. Dat is niet alleen gunstig voor jouw portemonnee maar natuurlijk ook voor het milieu en klimaat.
  • Wie voor led verlichting gaat, beschikt over lampen die erg lang meegaan. Gemiddeld brandt een led-lamp zo’n 35.000 uur. Als je de lampen dus acht uur per dag aanzet, kun je daar ruim tien jaar mee vooruit.
  • Een groot voordeel van led verlichting is dat 12Volt led lampen niet heet worden. Je vingers branden aan de lampen is voortaan verleden tijd! Ook de kans dat er door oververhitte lampen brand uitbreekt is met led lampen aanzienlijk kleiner.
  • Led-lampen hebben en prachtige lichtkleur. De lichtsterkte is niet minder dan die van een halogeenlamp.
  • Op het gebied van led lampen is tal van variatie mogelijk. Qua lichtkleuren, lichtsterktes, maar ook qua effecten en lampensoorten. Voor elk wat wils dus!
  • Een led-lamp is bestand tegen trillingen vanuit de omgeving. Gloei- of halogeenlampen daarentegen kunnen dit niet hebben.
  • Het mooie van led lampen is dat deze direct fel branden en veel licht afgeven. Je hoeft dus niet, zoals bij een spaarlamp, te wachten totdat de led verlichting op volle lichtsterkte is.
  • Net als bij halogeen- en gloeilampen kun je led lampen goed dimmen. LED betekent ook Light Emitting Diode, wat inhoudt dat hoe meer stroom de led lamp krijgt, hoe feller deze schijnt. Minder stroom aanvoeren betekent dat de led-lampen gaan dimmen.
  • Wil je sfeer creëren in huis, dan zijn led lampen echt ideaal. Het gebruik van 12Volt led lampen, met daartussen een dimmer, in een divers kleurenpalet kan veel extra sfeer brengen in de woonkamer. Hoe je dat kunt doen, lees je hieronder.

Extra sfeer creëren door het gebruik van led lampen: enkele tips

Vroeger waren led lampen ongeschikt om extra sfeer te creëren. Tegenwoordig is dat gelukkig anders en verlichten led-lampen veel feller dan bijvoorbeeld spaarlampen. Met led verlichting valt dus heel goed een warme atmosfeer te maken in de huiskamer, badkamer of keuken. Zo kun je prachtige warme effecten creëren door voor specifieke kleuren led lampen te kiezen. Elke kleur heeft zijn eigen effect. Wie graag de romantische, huiselijke en liefdevolle sfeer in huis wil vergroten, kan het beste voor kleuren als lichtrood, donkerrood of zachte kleuren blauw kiezen. Een vrolijke sfeer creëer je met felle en vrolijke kleuren, zoals geel, oranje of paars. En wil je een strak en modern interieur nog strakker en eigentijdser laten ogen? Ga dan voor kleuren als groen, blauw of wit.