Een koelkast gaat normaliter best wel wat jaren mee. Maar na verloop van jaren kan het tijd worden voor een nieuwe koelkast. Het kan ook zijn dat je de keuken gaat verbouwen en er een passende koelkast bij wilt hebben. Je moet dan op zoek naar een nieuwe koelkast. Je kunt dan best wel aan het zoeken komen, want de keuze in verschillende soorten koelkasten is enorm. Daarom heb je vast wel wat aan enkele tips, waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe koelkast.

Het model

Het model koelkast hangt af van de ruimte die je in de keuken hebt. Hierop pas je je koelkast aan. Of je nu genoeg ruimte hebt of juist niet, er is altijd wel een model koelkast die in je keuken past.

Tafelmodel koelkast

Een tafelmodel koelkast is het meest compacte model. Meestal heeft een tafelmodel koelkast een standaard afmeting van 85 centimeter in de hoogte en een diepte van 60 centimeter. Hierdoor is het heel gemakkelijk om de koelkast onder een werkblad te schuiven of om een kookplaat op te zetten. Voor erg krappe ruimtes of eenpersoonshuishoudens is het tafelmodel een zeer geschikt model.

Kastmodel koelkast

Een kastmodel koelkast is niet meer zo compact en kan dus ook niet meer onder een werkblad geschoven worden. De minimale hoogte is 90 centimeter en vaak nog hoger. Dit is een typische koelkast voor een gezin van vier personen. In een tafelmodel koelkast heb je dusdanig veel ruimte, dat er soms extra voorzieningen aanwezig zijn, zoals een flessenrek.

Kastmodel met vriezer

Een kastmodel koelkast met een vriezer, wordt ook wel koelvriescombinatie genoemd. Het bovenste gedeelte van de koelvriescombinatie is de koelkast en het onderste gedeelte de vriezer. Beide gedeeltes zijn separaat van elkaar te openen. Dit voorkomt dat je ook de vriezer opent als je iets uit de koelkast wilt halen.

Side-by-Side model koelkast

Dit model wordt ook wel Amerikaanse koelkast genoemd. In tegenstelling tot de koelvriescombinatie, zitten in de Amerikaanse koelkast het koel- en vriesgedeelte niet onder elkaar, maar naast elkaar. Dit maakt de koelkast een stuk breder dan reguliere koelkasten. Meestal is een Amerikaanse koelkast ook voorzien van een ijsblokjesmachine of een koudwaterkraan. Hiervoor moet de koelkast wel op de waterleiding aangesloten worden.

Koelkast Kleur

Waren koelkasten in het verleden nog bijna altijd wit van kleur, tegenwoordig zijn koelkast in allerlei kleuren te verkrijgen. Dit maakt het mogelijk om je koelkast aan te passen aan je interieurstijl. In de meeste gevallen zijn gekleurde koelkasten van toepassing op de grotere modellen, zoals de Amerikaanse koelkast en de koelvriescombinatie. Deze koelkasten zijn altijd prominent in de keuken aanwezig.

Groentelades of vershoudlades?

Standaard zijn de meeste koelkasten voorzien van groentelades. Hierin kun je je groente bewaren en blijft de groente wat langer vers. Maar een vaste temperatuur van je groentelades is nooit gegarandeerd. Tegenwoordig zijn er dan ook zogenaamde vershoudlades. Een vershoudlade heeft altijd een gegarandeerde constante temperatuur van tussen de 0 en 2 graden. Groentes zullen zo nog beter vers blijven.

Energieklasse van de koelkast

Energiebesparing is tegenwoordig een heikel punt in vele huishoudens. Koelkasten staan voortdurend aan en slurpen dus energie. Let daarom altijd op de energieklasse van de koelkast. Ook energiezuinige koelkasten hoeven niet meer duurder te zijn dan koelkasten die minder zuinig zijn. Sla op je zoektocht naar een koelkast dan ook altijd koelkasten over die onder energieklasse B, C en D vallen. Je hebt minimaal een koelkast met energieklasse A nodig. Nog beter is het om te gaan voor een koelkast met energieklasse A++ of A+++. Dit zijn momenteel de meest zuinige koelkasten die er te koop zijn.