Droom jij ook van een opgeruimde keuken? Lijkt het je heerlijk als het aanrecht de hele dag door netjes is? Veel mensen vinden het vervelend als er regelmatig kopjes, borden en schalen op het keukenwerkblad staan. Als je gaat koken, moet je eerst de keuken opruimen. Of wat denk je van al die apparaten op je aanrechtblad? Een keukenmachine, een messenblok, een Senseo apparaat en ga zo maar door. Doe je winst met deze 4 praktische tips en voordat je het weet, heb jij ook dagelijks een opgeruimd keukenwerkblad. En een overzichtelijke werkomgeving in de keuken is echt prettiger.

1. Apparaten opbergen achter een deurtje

Bekijk eens goed welke keukenmachines- en apparaten je echt dagelijks gebruikt. Het broodrooster, de blender, het messenblok en misschien het koffiezetapparaat kunnen in een van de keukenkasten. Netjes opgeborgen achter een deur. Zet je een aantal keren per dag koffie, dan laat je het apparaat natuurlijk wel op het keukenwerkblad staan. Kies een hoekje van het aanrechtblad en zet daar al de apparaten. Verder blijft het werkblad heerlijk leeg. Zo houd je een overzichtelijke werkomgeving in de keuken. 

2. Meteen je keuken opruimen

Alles wat je in de keuken hebt gebruikt, ruim je direct op. Vertel dit ook tegen je huisgenoten, want anders werkt het nog niet. Deze werkwijze is in het begin misschien even wennen, maar na verloop van tijd geeft het zoveel rust. Ruimte op het aanrechtblad, een opgeruimde keuken en daardoor een opgeruimde geest. Is je mok met koffie leeg? Zet hem in de vaatwasser. Klaar met snijden op de snijplank? Mes in de vaatwasser en snijplank even schoonmaken en meteen in het kastje. Oh ja, en alle schillen en groenteresten direct even in de afvalbak. 

3. Werk de hoogte in

Vaak ruimen we onze keukenspullen horizontaal op. Aan de ene kant logisch, want zo kun je alles snel pakken. Maar benut ook de ruimte die je hebt door middel van stapelen. Een apothekerskast is ideaal. Je kunt ook een wandrek bevestigen. Ideaal voor je kruiden en specerijen. Probeer wel soort bij soort bij elkaar te zetten voor een opgeruimde aanblik. Het is ook erg mooi om alle kruiden bijvoorbeeld in dezelfde glazen potjes te doen. 

4. Dagelijks schoonmaken

Een opgeruimd keukenwerkblad betekent een schoon keukenwerkblad. Wil je een taart gaan bakken en ligt je aanrechtblad nog vol broodkruimels? Dat werkt niet fijn. Hoe ziet jouw spoelbak eruit? Dagelijks even je keukenblad schoonmaken kost je heel weinig tijd, maar geeft wel veel plezier. Kokkerellen in een opgeruimde en schone keuken is zoveel fijner. Maak er een gewoonte van om na het koken direct het fornuis, de spatwand en het werkblad schoon te maken. Zo voorkom je ook dat vet en vuil hardnekkig wordt. En daardoor lastiger te verwijderen is.