Het huishouden is voor velen een moetje. Enerzijds wil je een schoon en opgeruimd huis, anderzijds wil je het eigenlijk liever niet doen. Dit dilemma hebben we (deels) voor je opgelost. Wij presenteren je namelijk een lijst met klusjes die je voortaan lekker achterwege kunt laten. Zonder consequenties welteverstaan! 

We herhalen nogmaals: huishoudelijke klusjes die je voortaan kan overslaan. Klinkt dat niet als muziek in de oren? Als je deze klusjes vanaf nu nooit meer doet, gebeurt er… niks! Zonder enige consequentie en met een gerust hart kun je deze klusjes achterwege laten en genieten van de extra vrije tijd. Lees snel verder zodat het relaxen kan beginnen!

1. De vaat voorspoelen

Eén van de meest onnodige handelingen in het huishouden is de vaat voorspoelen die vervolgens in de vaatwasser gaat. De mens heeft tenslotte niet voor niks technologie uitgevonden die deze vervelende klus uit handen kan nemen. Toch is het verleidelijk om die grote klodder mayo eerst van het bord te spoelen voor je deze inruimt. Stop ermee, want de vaatwasser krijgt dit er echt af! Zolang je grote voedselresten eerst verwijdert, is er écht niks aan de hand. Zo is de vaatwasser inruimen ineens een stuk makkelijker én sneller. 

huishoudelijke klusjes die je voortaan kunt overslaan

2. Je bed opmaken

Heb je wel eens gehoord van die psychologische truc die zegt dat het opmaken van je bed in de ochtend je eerste kleine succes is en daardoor een productieve dag bevordert? Kan allemaal zo zijn, maar je bed ’s ochtends gelijk opmaken is helemaal niet hygiënisch. In de nacht transpireer je namelijk een hele hoop, gemiddeld tot wel een halve liter (wow!), en dit gaat allemaal in je beddengoed zitten. Door je bed ’s ochtends gelijk op te maken, sluit je de bacteriën en zorg je dat deze gaan broeien. Laat je dekbed dus liever losjes op je bed liggen of hang deze, als je de tijd hebt, even over het wasrek of de trapleuning. Je kan in ieder geval zonder schuldgevoel gelijk onder de douche springen of naar het koffiezetapparaat sjokken in de morgen. 

3. Al je kleding strijken

Heb jij ook zo’n hekel aan strijken? Helaas kunnen we je niet beloven dat je het nóóit meer hoeft te doen, maar we kunnen de pijn wel verzachten. Door je wasgoed op de juiste manier te wassen, hoeven de meeste kleren namelijk helemaal niet gestreken te worden! Zorg dat je de wasmachine iets minder hard laat centrifugeren, haal de was gelijk uit de trommel en schudt deze voor het ophangen even flink hard uit. Je zal merken dat je was nauwelijks kreukels heeft en je de strijkijzer met geen vinger aan hoeft te raken. Ook kreukgevoelige kledingstukken als blousejes kun je overslaan met het strijkijzer als je deze direct na het wassen aan een kledinghanger laat drogen. Zware kledingstukken als spijkerbroeken hang je juist weer op de kop zodat ze kreukels er als het ware uit vallen. Voor deze tips is het alleen belangrijk om goed in de gaten te houden wanneer de wasmachine klaar is, want snel handelen is belangrijk.  

huishoudelijke klusjes die je kunt overslaan

4. Bovenkant van de keukenkastjes schoonmaken

Niks is zo angstaanjagend als een plek schoonmaken die weinig aandacht krijgt. Een goed voorbeeld is de bovenkant van de keukenkastjes. Het blijft een raadsel hoe hier zoveel stof en plakkerigheid kan verzamelen. Als je niet kan leven met het idee dat deze plakken hartstikke smerig zijn, zit er niets anders op dan deze regelmatig schoonmaken. Of toch niet? Wij weten namelijk een lifehack die deze klus totaal overbodig maakt. Leg simpelweg een paar kranten op deze planken en je hoeft hier nooit meer met een schoonmaakdoek aan de slag. De krant zal alle viezigheid absorberen en het enige dat jij hoeft te doen is de krant af en toe te vervangen. Een kind kan de was doen! 

5. Je schone vaat afdrogen

Moet jij voor een schoon servies nog ouderwets met de hand aan de slag? Dit kan een tijdrovend klusje zijn, zeker als je de vaat ook nog moet afdrogen aan het eind van de afwasbeurt. Gelukkig kan je die stap voortaan achterwege laten. De theedoek is namelijk een bron van bacteriën en andere viezigheden die jouw schone vaat in één klap weer vies maken. Daarom is het een veel beter idee om de vaat gewoon aan de lucht te laten drogen. Schaf een goed droogrek aan en laat het servies gewoon staan tot deze helemaal droog is. Hygiënischer én minder werk, als dat geen win-win situatie is! 

huishoudelijke klusjes


Helaas kunnen we niet alle (vervelende) klusjes in het huishouden overbodig verklaren. Maar door deze klusjes achterwege te laten, kun je wél veel tijd besparen. En langer met de beentjes omhoog op de bank liggen. Ons hoor je niet klagen!