De oven is misschien wel het meest handige keukenapparatuur dat er is. Je bereid er in een handomdraai de meest heerlijke schotels, pizza’s, vis- en vleesgerechten en zoete baksels in. Grote kans dat jij de jouwe dan ook vaak gebruikt. Het enige nadeel is het schoonmaken van dat ding, want dat is altijd een intensief klusje. Niet als jij deze stappen volgt!

Haal het vooral niet in je hoofd om het poetsen van je oven dan maar over te slaan. Er blijven namelijk geregeld voedselrechten achter en die hebben op den duur hun beste tijd wel gehad. Dit resulteert in:

  • Verbranden etensresten
  • Rook uit de oven
  • Enorme stank
  • Schimmel tussen de kiertjes

Het schoonmaken van je oven, net als deze klusjes, kan je dus maar beter regelmatig op je takenlijstje zetten. Klaar met al dat schrobben, boenen, poetsen zonder resultaat? Volg dan deze handige stappen en de klus blijkt ineens een stuk minder vervelend te zijn dat je dacht!

Stap 1: Ga aan de slag met de stofzuiger

Als eerste stap verwijder je alle kruimels en resten die in je oven zijn achtergebleven. Dit doe je voor er zeep of water bij de schoonmaakbeurt te pas komt. Haal dus je stofzuiger of kruimeldief tevoorschijn en zuig eerst alle resten pizza, koekjes, quiche en appeltaart uit de oven. Vergeet vooral de randen en rubbers niet! 

Stap 2: Tijd voor sop

Onze grote tip is baking soda. Hiermee krijg jij de oven gegarandeerd weer spik en span! Vul een emmer met water en gooi daar een flinke berg baking soda bij. Waarschijnlijk gaat het sopje even schuimen, dus laat het even staan. Dan kan jij ondertussen stap 3 uitvoeren!

Stap 3: This is where the magic happens

Geen idee hoe je die hardnekkige vetresten weg krijgt en hebben je alles al geprobeerd? Dan heb je waarschijnlijke deze grootmoederstip nog niet gehoord! Het enige dat je nodig hebt is een citroen, een ovenvast schaaltje en een beetje water. Snijd de citroen in plakjes en leg het in het bakje met een laagje water. Verwarm eerst de oven voor op 200 graden en zet het bakje er daarna tien minuten in. Haal vervolgens dat je sopje van stap 2 tevoorschijn en poets met een vaatdoek langs de wanden van de oven. Het vet is voor een groot deel losgekomen door groetmoederstip en jij kan het met een sopje van baking soda makkelijk verwijderen. Ten minste, makkelijker dan ooit! 

Stap 4: Vergeet het rooster niet 

Als de binnenkant van je oven weer blinkend schoon en vetvrij is, wordt het tijd om ook je ovenrooster even goed onder handen te nemen. Met deze tip hoef je daar zelf gelukkig niet zo veel voor te doen. Leg het rooster gedurende een paar uur tussen een stapel natte kranten, zodat het vet wordt opgezogen. Vervolgens hoef jij alleen nog even het vuil eraf te poetsen. Dat is zo gebeurd! 

Stap 5: Zorg dat de ramen blinken

Nu je oven bijna als nieuw is, blijven alleen nog de ruit en de buitenkant over. Dit kan je gemakkelijk laten blinken met een beetje glasreiniger en een droge doek. Laat de glasreiniger 10 seconden intrekken en verwijder het daarna met de doek. Binnen no time blinkt je ruit alsof het een spiegel is! Toch last van veel vetvlekken aan de buitenkant? Dit verwijder je makkelijk met een beetje olijfolie. Druppel een scheutje op een droge (thee)doek of stukje keukenpapier en ga even langs bevuilde plekjes. Et voilà!

Klaar is kees! Met deze tips heb je in een handomdraai en blinkend schone oven. Zo hoef je nooit meer druk te maken om verbande etensresten, vingerafdrukken en vette randen. Het enige wat jou nog rest is nadenken over jouw volgende baksel!