Bij een nieuwe keuken komt nogal wat kijken. Keukenkastjes, inbouwapparatuur, stopcontacten, waterafvoer, bestekbakken, trolleys, afvalemmers en een mooie afwerking.

Keukenkastjes op maat

Een keuken plaatsen of renoveren, luistert dan ook heel nauw. Een hele kleine fout in de bouwtekening en het probleem komt vanzelf, maar wel te laat, boven water. Alles begint dan ook met een goed plan, een correcte bouwtekening en perfect gemaakte keukenkastjes op maat. Doordat er allerlei soorten keukenkasten zijn, komt het er op aan dat de onderlinge maten en verhoudingen ook kloppen. Dit om te voorkomen dat een breder kastje langer is en er zodoende verschillen ontstaan. Dit is eens te meer van belang wanneer je de keuken zelf wilt plaatsen.

Soorten keukenkasten

hoekkast

Een keuken bestaat uit verschillende keukenkastjes die qua vorm nogal kunnen verschillen. Naast de gewone kastjes, heb je hoekkasten, kasten met een speciale indeling, bredere – of langere kasten nodig om de keuken tot een werkbaar geheel te maken. Soms zijn ook delen van de keuken, zoals de afzuiging in een kastje ingebouwd, zoals dat in ieder geval met de koelkast en vaak met de vaatwasser het geval is. Een standaardkeuken voldoet niet aan al deze eisen. Om dit doel te bereiken, heb je keukenkastjes op maat nodig.

Verhoudingen

Bij het plaatsen van een keuken zijn de verhoudingen belangrijk. Voor de hangende kastjes geldt dat ze niet te lang zijn, omdat dat betekent dat de ruimte boven het werkblad te klein wordt. Voor de onderkant van de keuken geldt dat het werkblad op een goede, ergonomisch verantwoorde hoogte (zie: Ergonomische keuken), moet worden gemaakt om een verkeerde werkhouding uit te sluiten. Zo heeft een keukenkastje dat te hoog hangt als nadeel veel gebruikers een trapje nodig hebben om aan de producten bovenin te komen. Er is dus nog een reden waarom keukenkastjes op maat gemaakt moeten worden. Hierbij is dan de maat van de gebruiker bedoeld. Een prachtige keuken met delen die onbereikbaar zijn, een te hoog of laag geplaatst werkblad of met te weinig ruimte tussen de hangende kastjes en het werkblad zal snel tot irritatie leiden. Alles moet passen en dat begint met het vaststellen van de keukenkastjes op maat.

keukenkasten indeling

Keukenkasten indeling

Een perfect werkende keuken vraagt ook waar het de keukenkasten indeling betreft om aandacht. Er zijn veel mogelijkheden om de kasten in de te delen, zoals een uitdraaiende deur, waarop een rekje met gerei, een lange lade om specerijen en dergelijke te plaatsen of een uittrekbaar mandje voor keukendoeken en dergelijke. Een nieuwe keuken is een samenspel van wensen en mogelijkheden dat start met de keukenkastjes op maat. Wanneer de buitenmaten perfect zijn, is het plaatsen van de kastjes wel een secuur werk, maar relatief makkelijk. Is de keuken in zijn geheel gebouwd op basis van de hoofdgebruiker, dan zijn de keukenkastjes op maat gemaakt om het gebruiksgemak van deze persoon optimaal te laten zijn. Een dergelijke keuken kan door de vakman geplaatst worden, maar kan ook besteld worden en zelf geplaats worden. De voorbereiding is in dit geval de belangrijkste factor om van een mooie keuken ook een uiterst gebruikersvriendelijke keuken te maken.

Vervangen

Soms is de keuken nog prima in tact, maar mis je net dat handig opbergkastje. Tegenwoordig kun je ook passende keukenkastjes op maat laten maken ter vervanging van een bestaand kastje.