Pannenbeschermers

Ben jij zuinig op je spullen? Gebruik je ze met beleid en berg je ze altijd netjes op? Dat klinkt al goed.

Maar hoe ga je om met jouw keukeninventaris en, laten we meteen concreet worden, met je pannenset? Waarschijnlijk weet je dat je niet met scherpe voorwerpen in een pan moet roeren, op die manier kan je immers de bodem/aanbaklaag beschadigen. Als er een stukje teflon uit die laag loslaat en in het eten terechtkomt kan dat jouw slokdarm beschadigen. En een beschadigde laag vergroot de kans op aanbranden van vlees, wat kankerverwekkende stoffen veroorzaakt. Daarom is het beter om bijvoorbeeld houten spatels en ander kookgerei te gebruiken.

Maar hoe bewaar jij je pannen? Stapel je ze op elkaar? Zo ja, dan is dat begrijpelijk want zo bespaar je ruimte in je keukenkastjes. Maar ook door pannen op elkaar te zetten kan je ze beschadigen. Simpelweg omdat die kwetsbare aanbaklaag al met één kras aangetast kan worden (en pannen die tegen elkaar stoten kunnen elkaar ook aan de rand beschadigen).

Gelukkig is er een product om beschadiging te voorkomen en de levensduur van je pannen te verlengen: een pannenbeschermer. Je legt er eentje tussen twee pannen in en klaar is Kees. Die beschermer voor je pannen zorg ervoor dat die kwetsbare laag langer heel blijft. Uiteraard zijn ze ook te gebruiken voor ovenschalen. Pannenbescherms zijn verkrijgbaar in verschillende materialen:

Siliconen/rubber

Dit materiaal heeft de eigenschap dat het zich door zijn soepelheid helemaal aanpast aan de pan en zo optimale bescherming biedt. Silicone is ook hittebestendig, je kan ze dus ook gebruiken als onderzetter voor een warme pan.

Vilt (polyester)

Door de zachtheid beschermt vilt goed en dempt het ook geluiden als je pannen in elkaar zet. Vilt is ook geschikt om als onderzetter te gebruiken, zelfs voor een pan die direct van je fornuis komt. Een vilten pannenbeschermer mag ook in de wasmachine, op 30 graden. Wel is het een wat stugger materiaal, het geeft dus wat minder mee dan siliconen.

Verder zijn ze ook te krijgen in kunststof uitvoeringen, die ook iets minder flexibel zijn.

Pannenbescherms vind je in verschillende doorsneden en diktes, en met of zonder antislip laag. Ze zijn verkrijgbaar in diverse prijsklassen (vanaf een paar euro per stuk). Vergelijken is dus wel aan te bevelen. Omdat je sommige materialen niet alleen als beschermer voor je pannen maar ook als onderzetter kunt gebruiken vind je de kleur wellicht ook belangrijk. Kijk wel altijd op de verpakking of en zo ja tot welke temperatuur de pannenbeschermer hittebestendig is.

Tot slot twee tips:
• als je op internet zoekt gebruik dan als zoekterm ook panbeschermer; je krijgt andere hits
• wil je een (nog) goedkoper alternatief, gebruik dan vaatdoekjes of keukenpapier.