Een keramische pan onderhouden: belangrijke tips

Een keramische pan is een metalen man met een keramische beschermlaag. Omdat de pan een keramische beschermlaag heeft, is het niet nodig met boter en/of olie te bakken. Dit maakt het bereiden van maaltijden met een keramische pan veel gezonder.

Met het juiste keramische pan onderhoud, gaat deze pan veel langer mee. In dit artikel geven we enkele belangrijke tips om jouw keramische pan op de juiste manier schoon te maken, maar ook voor het juiste gebruik van de pan. Raadpleeg je de keramische pan onderhoud tips in dit artikel, dan gaat jouw pan gegarandeerd vele jaren mee.

Een keramische pan op de juiste manier gebruiken

Voor we meer vertellen over het juiste onderhoud keramische pan, is het goed om te weten hoe je deze pan eigenlijk moet gebruiken. Een keramische pan gebruik je namelijk anders dan andere pannen.

Ten eerste is het goed om te weten dat je een keramische pan beter niet op vol vermogen kunt gebruiken. Dit betekent simpelweg dat je het vuur onder de pan niet te hoog moet zetten. Doe je dit wel, dan gaat de keramische laag op de pan sneller kapot. Dit betekent dat je de pan sneller moet vervangen. Ook is het niet nodig om op vol vermogen te bakken, want keramische pannen geleiden hitte erg goed. Bak je op 70 procent vermogen in plaats van 100 procent, dan heb je in feite hetzelfde bakresultaat.

Daarnaast hoef je in een keramische pan geen boter of olie te gebruiken. Je brengt de pan op temperatuur (ongeveer 180 graden) en je doet het vlees, de vis of de groente in de pan. Het gebruik van boter of olie is niet nodig, als je de pan maar goed op temperatuur brengt voor je begint met bakken.

Een keramische pan schoonmaken

Wil je jouw keramische pan zo lang mogelijk gebruiken, dan is het belangrijk de pan na gebruik goed schoon te maken. Keramische pannen schoonmaken kan in de vaatwasser, maar dit kun je beter niet doen. Doe je jouw keramische pan in de vaatwasser, da kan het siliconen handvat namelijk kapot gaan. Ook kan de keramische laag op de pan wat stroef worden.

Je kunt je keramische pan dan ook het beste met de hand schoonmaken. Haal met een papieren doekje het vet uit de pan, doe de pan onder de kraan en verwijder alle viezigheden. Wacht hier niet te lang mee, want anders kunnen de kleur- en smaakstoffen van je voedingsmiddelen in de pan trekken.

Langdurig onderhoud keramische pan

Wat veel mensen niet weten, is dat keramische pan schoonmaken met azijn erg goed werkt. Door azijn te gebruiken, laten namelijk alle aangekoekte etensresten in de pan los. Voor keramische pannen schoonmaken met azijn, hoef je alleen een beetje water en natuurazijn in de pannen te doen. Vervolgens laat je dit azijnmengsel kort koken in de pan. Als je de pan uitspoelt, zie je dat alle aangebakken restjes los laten. Voor langdurig onderhoud keramische pan en een extra lange levensduur, is dit zeker een goede tip.