Een ideale keukenvloer is makkelijk te onderhouden en schoon te maken, slipt niet en biedt etensresten geen verblijfplek. De vraag is welk materiaal je moet gebruiken om die ideale keukenvloer te realiseren?

De keukenvloer

Bij keukenvloeren gaat het in eerste instantie om veiligheid. Er wordt snel iets gemorst bij het voorbereiden van eten. Dat kan gladheid opleveren wat tot nare gevolgen kan leiden. Ook valt er wel eens iets of breekt iets, waardoor er stukjes uit de vloer of krassen op de vloer ontstaan. Een ideale keukenvloer is krasbestendig en kleurvast. Denk aan een kurkvloer of een mooie natuurstenen vloer. Om precies te zijn, zijn er 6 aandachtspunten die bij de aanschaf van een keukenvloer horen.

  • Hij moet bij de keukeninrichting passen.
  • Hij moet in het oog vallen. Geen saaie vloer, maar een mooie, opvallende.
  • Hij mag nooit poreus zijn, want dan ontstaat er een broeinest aan schimmels en dergelijke onder de vloer.
  • Hij moet zeker bestand zijn tegen breuk.
  • Hij moet geluidsarm zijn. Zorgt een keukenvloer voor veel lawaai dan is het plezier er al snel vanaf.
  • Tot slot moeten keukenvloeren slijtvast zijn. Er wordt veel op gelopen, met name rondom het aanrecht. Ontstaan hier slijtplekken dan is de lol er snel vanaf.

keukenvloer

Keukenvloeren

In veel woningen is de keukenvloer belegd met linoleum, hout, tegels of laminaat. Al deze materialen hebben namelijk gemeen dat ze makkelijk schoon te maken zijn. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer nieuwe materialen die gebruikt kunnen worden voor keukenvloeren. Denk maar aan een steentjesvloer, waarbij kiezel in een coating gelegd wordt of aan de vloer gemaakt van kunststof. Beide materialen hebben nog een extra kwaliteit. Ze slijten nauwelijks en gaan heel lang mee. Het loont om bij de aanschaf van een nieuwe keuken de vloer mee te nemen in de begroting. Dat gebeurt vaak niet, omdat de bestaande vloer gebruikt wordt of omdat al besloten is welke vloer gelegd zal worden. Toch kan het de moeite waard zijn om bij de beslissing een nieuwe keuken te kopen of om de bestaande vloer te vervangen, ook naar hoogwaardige nieuwe producten te kijken.

De ideale keukenvloer

Keukenvloeren die aan alle eisen voldoen en passen bij de keuken zelf, kun je de ideale vloer noemen. Een mooie houten vloer, goed verzegeld, kan dan net zo mooi zijn als een natuurstenen vloer. Wat een belangrijke rol speelt is hoe vaak en veel een keuken gebruikt wordt. In moderne woningen zie je de ‘oude’ keuken weer terugkeren. De plek waar het gezin samen eet, aan tafel zit voor een kopje koffie of thee of gewoon om met elkaar te praten. Deze veelgebruikte keuken zal meer een vloer vragen die zeer slijtvast is en die tegen een stootje kan. De nieuwste PVC vloeren hebben hun veren verdient in professionele keukens en voldoen derhalve uitstekend voor dit werk. Zij zijn eigenlijk alles wat je van keukenvloeren mag verwachten. Zij zijn mooi, bestand tegen vallende objecten, slipvrij, makkelijk schoon te maken en – houden, krasbestendig en kunnen zonder problemen worden gecombineerd met uiteenlopende keukendesigns variërend van landelijke keukens tot moderne design keukens.  Ideaal dus.