Indien je de beslissing maakt om af te stappen van het koken op gas, heb je de keuze uit verschillende soorten kookplaten. Keramische- en inductie kookplaten zijn de meest verkochte opties en zijn ook voor regelmatig gebruik praktischer dan de 2-pits elektrische plaatjes die we in menig studentenhuis of op de camping vinden.

Wat is een keramische kookplaat?

Een keramische kookplaat bevat elektrische elementen die een laag getemperd keramisch glas verhitten. Een van de voordelen keramische kookplaat is de snelheid waarmee het kook oppervlak verhit worden, die flink hoger is dan bij het lagere segment elektrische kookplaten.

voordelen keramische kookplaat

Wat is inductie?

Het koken op inductie verschilt van traditionele kookwijzes doordat het kook oppervlak zelf geen enkele hitte genereert. Een inductie oppervlak bevat krachtige elektromagneten die door middel van een magnetisch veld de geplaatste pan verhitten. Een van de nadelen inductie is dan ook dat niet elke pan voor dit oppervlak geschikt is. Daarentegen is een van de grote voordelen inductie dat je het oppervlak gewoon aan kan raken tijdens het koken: Het is enkel de pan die heet wordt.

verschillende kookplaten

Controle soorten kookplaten

Verschillende soorten kookplaten bieden elk een andere manier van temperatuur controle. Het koken van een geweldige maaltijd is voor een groot deel afhankelijk van deze controle over de hitte tijdens het bereiden. Hoe meer controle, hoe kleiner de kans dat het eten aanbrand of te lang gekookt wordt. Dit is van groot belang bij het langdurig stoven van vlees, maar ook het smelten van chocolade vraagt precieze controle van de temperatuur.

Een van de voordelen inductie is de bijzonder precieze controle over de temperatuur, die eigenlijk enkel onder doet voor het koken op gas. Het onderliggende elektrische element zorgt er voor dat het opwarmen en afkoelen van de platen relatief lang duurt en wordt vaak aangemerkt als een van de grotere nadelen keramische kookplaat.

Snelheid soorten kookplaten

De snelheid waarmee je een kook oppervlak warm wordt bepaalt hoe snel je je warme maaltijd op tafel krijgt. Een van de nadelen keramische kookplaat is dat er nogal wat hitte verloren gaat in de overdracht tussen kookplaat en pan, waardoor het nog langer duurt voordat je pan de gewenste temperatuur bereikt.

Een van de voordelen inductie is dat het gebruik van magnetische betekend dat enkel de pan wordt verhit en er geen hitte verloren gaat. In de praktijk kan je een pot water op inductie tweemaal zo snel kokend krijgen als op een keramische kookoppervlak. Daarmee is het de snelste van de soorten kookplaten.

Veiligheid soorten kookplaten

Hete oppervlakken kunnen voor zowel kinderen als onhandige volwassenen gevaarlijk zijn. Een van de nadelen keramische kookplaat is dat deze erg warm wordt en deze hitte vervolgens, ook na het koken, voor lange tijd vasthoudt. Daarentegen is een van de voordelen inductie dat ze zelfs tijdens het koken koel blijven en daarmee stukken veiliger zijn dan een keramisch oppervlak.

Schoonmaken van verschillende soorten kookplaten

Zowel keramische kookplaten als inductie oppervlakken zijn glad en zijn daardoor simpel af te nemen met een doekje. Hou wel in de gaten dat je een keramische kookplaat direct schoonmaakt omdat restjes door de hitte ingebakken kunnen worden.

Energie verbruik verschillende soorten kookplaten

Hoewel zowel inductie als keramisch koken gebruik maken van elektriciteit, is er een groot verschil in efficiëntie. Een keramische kookplaat verliest veel energie bij de overdracht van hitte tussen de kookplaat en de pan, waardoor inductie altijd de energiebewuste optie is.

voordelen inductie

Potten en pannen

Een van de voordelen keramische kookplaat is dat je er in principe elke pan voor kan gebruiken. Hou wel in de gaten dat een platte bodem de hitte overdracht bevorderd en je dus in staat stelt om je pan sneller op te warmen.

De noodzaak voor speciale pannen wordt door velen gezien als een van de nadelen inductie. Niet elke pan zal werken op je inductie oppervlak, maar we zien wel dat steeds meer pannen standaard geschikt voor inductie zijn. Hou er ook rekening mee dat je voor veel inductie oppervlaktes pannen moet gebruiken die precies op het element passen: Een pan die te klein is wordt niet ‘herkend’ en schakelt het onderliggende magnetische element niet in, terwijl een pan die te groot is niet in zijn geheel opgewarmd wordt. Nog een van de nadelen inductie.

De kosten van verschillende soorten kookplaten

Doordat inductie oppervlakken technische complexer zijn dan keramische kookplaten en vaak voorzien zijn van extra functionaliteit, zijn deze vaak significant duurder. De hoge kosten worden dan ook vaak gezien als een van de nadelen inductie.