De laatste jaren gaat meer en meer aandacht naar het ergonomisch karakter van onze keuken. Terecht, want de keuken is ongetwijfeld de meest gebruikte ruimte van onze woning. Een keuken is ergonomisch als de inrichting ervan zoveel mogelijk is aangepast aan de belangrijkste gebruiker. Een ergonomische keuken vergemakkelijkt zoveel mogelijk het werk door bijvoorbeeld het aanpassen van het keukenblad, de kasten en opbergladen aan te passen aan de lichaamslengte van diegene die de keuken het meest gebruikt.

Een goede keuken is in de eerste plaats een een gebruiksvriendelijke keuken. Bij een ergonomische keuken staan naast het werkblad ook alle kasten en opbergladen op de gepaste hoogte van de belangrijkste gebruiker(s).

De nadelen van een niet ergonomische keuken

Is je keuken door zijn slechte indeling niet aan je lichaamslengte aangepast, dan zal je daar al vlug de vele nadelen van ondervinden. Een onaangepaste keuken is vooral belastend voor je rug.
Met een ergonomische keuken vermijd je vele vervelende ongemakken. In een ergonomische keuken is het in de eerste plaats gemakkelijk en aangenaam werken, daardoor deze is aangepast aan de arbeid die je er zal verrichten.

keukentrends hout

De juiste afmetingen

In een ergonomische keuken zijn de afmetingen maximaal afgestemd op de gebruiker van de keuken. Daarbij neemt het werkblad een belangrijke plaats in. Dat is vooral belangrijk om je spieren en gewrichten zo weinig mogelijk te belasten.
De meest geschikte afmetingen van je ergonomische keuken werden in een Europese richtlijn vastgelegd. Zo bedraagt de meest ideale diepte voor het werkblad zestig centimeter. Op die manier kun je overal gemakkelijk bij een aan.
De standaard hoogte van het werkblad werd vastgelegd op 91 centimeter. Met de groeiende populariteit van maatkeukens, wijkt men daar nu meer en meer van af. We worden met z’n allen alsmaar groter, waardoor die vastgelegde hoogte van 91 centimeter steeds moeilijker werkbaar wordt.
Kies daarom bij voorkeur voor een maatkeuken, en zorg er zeker voor dat de hoogte van je werkoppervlak en dat van je spoelbak verschillend zijn.

Een ergonomische keuken heeft zes zones

Een goed ingedeelde keuken bestaat met de voorraadzone, de voorbereidingszone, de kookzone, de spoel- en afvalzone, de opbergzone en de bakzone, uit zes verschillende zones. Als je daarmee rekening houdt, beschik je meteen over een praktisch en gebruiksvriendelijke keuken.

De werkdriehoek

De werkdriehoek van je keuken wordt gevormd door de drie zones waar écht wordt gewerkt. Beperk zoveel mogelijk de tussenruimte tussen deze drie zones. Daardoor bespaar je heel wat tijd én ruimte, en vergroot je de veiligheid in je keuken. Zo voorkom je dat je met kokende potten of pannen je volledige keuken moet doorkruisen.

Zorg voor voldoende opbergruimte

Een gebruiksvriendelijke keuken is in de eerste plaats een praktische keuken met voldoende opbergmogelijkheden. Een gebrek aan opbergruimte heeft veel meer betrekking op de manier waarop kasten en laden ingedeeld en verspreid zijn, dan met hun aantal.
In de meeste keukens worden zowel potten als pannen in kasten opgeborgen. Daardoor moet je je voortdurende bukken om de juiste pot of pan te zoeken. Daar bovenop bieden opbergladen tot meer dan helft extra bergruimte in vergelijking met kasten.
Hoge keukenkasten gebruik je uitsluitend voor het opbergen van datgene dat je slechts sporadisch in je keuken gebruikt. Dus zeker niet voor potten en pannen. Plaats potten en pannen, maar even goed borden, en bestek steeds binnen handbereik. Dat vergroot ongetwijfeld de gebruiksvriendelijkheid van je keuken.