We moeten onze woningen zoveel mogelijk duurzaam maken, zodat we gezamenlijk zo weinig mogelijk CO² uitstoten. Er zijn hier veel maatregelen voor te treffen en ook de keuken ontsnapt niet aan verduurzaming. Welke maatregelen kun je treffen in je keuken, zodat je ook daadwerkelijk ecologisch verantwoord kookt?

Duurzame kookplaat

In Nederland moeten we zoveel mogelijk van het gas af, dus het lijkt vanzelfsprekend dat als je een nieuwe keuken installeert, je kiest voor elektrisch koken. Dit kan met zowel een keramische kookplaat als een inductiekookplaat. Maar je kookt pas duurzaam als je ook zeker weet dat je groene elektriciteit afneemt. Naast de aanschaf van een elektrische kookplaat moet je dus ook op zoek naar energieleveranciers die uitsluitend groene energie leveren. Gaat je voorkeur toch nog uit naar koken op gas? Ook dit kan groen. Je moet dan op zoek naar energieleveranciers die biogas leveren, in plaats van aardgas. Het voordeel van het kiezen van een nieuwe groene energieleverancier is dat je je bestaande kookplaat niet hoeft te vervangen. Toch maak je zo al duidelijk een duurzame keuze.

Waterbesparing in de keuken

Er gaat in de keuken heel wat water doorheen. Waterbesparing in de keuken is daarom heel belangrijk als jij je keuken duurzaam wilt hebben. Dat gaat overigens niet alleen maar met nieuwe apparatuur, maar vooral ook door gedrag. Ga je afwassen, doe dit dan niet onder een stromende kraan, maar vul een teil of de gootsteen met water. Als je dorst hebt, ga dan niet met je hoofd onder de kraan, maar vul een glas water. Daarnaast kun je een conventionele kraan vervangen door een kraan waarmee je water bespaart. Dit kan een mengkraan zijn, maar er zijn tegenwoordig ook kranen met een volumestroombegrenzer. De begrenzer beperkt de hoeveelheid water. De 

zelfsluitende kraan is ook een optie. De kraan sluit zich vanzelf af na een van te voren ingestelde tijd. Dit geldt ook voor een elektronische kraan. Deze kraan hoef je helemaal niet aan te raken. Zodra je de handen onder de kraan brengt, stroomt het water en de waterhoeveelheid en temperatuur zijn al van te voren ingesteld. 

Duurzame keukenapparatuur

Er wordt in de keuken veel keukenapparatuur gebruikt. Van oven tot friteuse en van waterkoker tot koffiezetapparaat. Als je al een groene energieleverancier hebt gekozen, weet je al dat je voor al deze apparaten groene energie afneemt. Maar dan gaat het nog om de hoeveelheid energie. Oudere apparaten gebruiken in de regel meer energie dan nieuwe apparaten. Wanneer je keukenapparatuur aan vervanging toe is, let bij aanschaf van nieuwe apparatuur altijd op de energielabel. Koop altijd apparatuur met minimaal een A++ label, of nog beter een A+++ label. 

De ecokeuken

Ga je de gehele keuken vervangen? Je kunt gaan voor een echte ecokeuken. Bij een ecokeuken wordt bijvoorbeeld hout gebruikt met het FSC-keurmerk. Je weet dan dat het hout van je keuken uit duurzaam onderhouden bossen komt. Nog beter is het om een keuken van gerecycled hout te kopen. Je geeft het hout dan een tweede leven.