De meeste huishoudens hebben altijd eieren in koelkast liggen. Of je nu een eitje kookt voor het ontbijt of een taart bakt, eieren komen vaak van pas. Maar hoe weet je nou of een ei nog vers is? Lees snel verder voor de gouden tip!

Een doosje eieren in de koelkast komt altijd wel van pas. Als je weinig eten in huis hebt, dient een eitje zowel voor een lekker ontbijt, voedzame lunch of een snelle avondmaal. Draai bijvoorbeeld een frittata in elkaar met restjes of beleg je boterham met een gebakken eitje. Een doosje eieren hoort voor de meeste mensen dus zeker bij de weekboodschappen. Maar wat doe je met een doosje waar nog maar één of twee eieren zitten? Die belanden meestal los in de koelkast. Uiteindelijk heb je dan misschien geen idee meer of die eieren nog te eten zijn en kies je liever eieren voor je geld. Weggooien is extra zonde wanneer de eieren eigenlijk nog vers zijn, dus deze tip komt zeker van pas. Hoera voor duurzaamheid!

Zo controleer je of een ei vers is

Zo test je een ei 

Twijfel je aan de versheid van je eieren? Dat heb je met deze truc zo getest. Het enige dat je nodig hebt is een diepe kom, pan of maatbeker die je vult met water. Leg het ei hier voorzichtig in, dan zal één van de volgende dingen gebeuren. 

  • Het ei blijft plat liggen
  • Het ei gaat rechtop staan
  • Het ei gaat drijven

Het ei blijft plat liggen

Als het ei op de bodem blijft liggen zoals je deze hebt neergelegd, is het ei kakelvers. Dat betekent dat je het ei niet alleen prima kan eten, maar ook kan gebruiken voor gerechten waar rauw ei in moet. Deze test kan dus ook handig zijn als je weet dat je eieren nog eetbaar zijn, maar twijfelt of je deze nog rauw durft te eten. Ga je binnenkort eggnog, arretjescake of mayonaise maken? Dan kan deze test zomaar jouw redding zijn!   

Zo controleer je of een ei vers is

Het ei gaat rechtop staan

Als het ei op de bodem blijft, maar wel rechtop gaat staan, is er ook niks aan de hand. Dat betekent dat het ei nog prima eetbaar is, maar niet kakelvers. Deze eieren zijn dus heel goed te gebruiken voor een gebakken eitje of cake. Eet dan niet te veel van het beslag op, want dat is met deze eieren nóg iets risicovoller. 

Het ei gaat drijven

Als het ei gaat drijven, probeert het zelf naar de prullenbak te wandelen. Kortom, een drijvend ei is zeker niet meer geschikt om te eten, dus neem er maar snel afscheid van. Zonde, maar er zit niks anders op. Probeer in het vervolg sneller je eieren op te maken, om verspilling te voorkomen. 

controleer of een ei vers is

Hoe werkt het?

Het trucje is simpel en duidelijk, maar voor de nieuwsgierige aagjes onder ons leggen we graag nog even uit hoe deze truc precies werkt. In ieder ei zit namelijk een luchtkamer die ontstaat omdat het vocht in het ei langzaam verdampt. Dit luchtkamertje wordt gebruikt door het kuikentje om vlak voor het uitkomen door te ademen. Ook een ei dat niet bebroed is, heeft hetzelfde luchtkamertje. Hoe ouder het ei wordt, hoe meer water er verdampt, waardoor de luchtkamer groter wordt. Als de luchtkamer groot genoeg is, gaat het ei drijven. Dat betekent dus dat het ei al een respectievelijke leeftijd heeft bereikt en een welverdiend pensioen tegemoet gaat. Je kan dus volledig op deze truc vertrouwen om te testen of je eieren nog vers zijn. Zeg het voort!