Het nieuwe jaar is alweer een paar weken onderweg en ik hoop met heel mijn hart dat de goede voornemens nog niet overboord zijn gegooid. Veel mensen, waaronder ik, hebben met zichzelf afgesproken om van 2022 hun jaar te maken. Op het gebied van sport, fitness en gezonde voeding wordt dit het jaar dat je gaat excelleren! In de theorie is dit echter een heel stuk makkelijker dan in de praktijk. Ik merk zelf bijvoorbeeld dat het bijzonder lastig kan zijn om me aan mijn afspraken te houden, in het bijzonder op het gebied van voeding. De reden hiervoor is dat het zo simpel is om de fout in te gaan: je voelt je een keer zwak, moe of chagrijnig en voordat je het weet heb je weer een ongezonde maaltijd naar binnen gewerkt.
Wanneer je als doel hebt om af te vallen is er maar een ding dat je nodig hebt: een calorietekort. Je zult natuurlijk ook moeten sporten om af te vallen maar het belangrijkste is dat je simpel weg minder calorieën eet zodat je in een tekort komt en vet verliest. Om dit te bereiken zal je maaltijden nodig hebben die relatief laag in calorieën zetten, maar ook lekker zijn en bovendien goed vullen. Om op eigen houtje dit soort maaltijden samen te stellen kan nog wel eens een aardige uitdaging vormen. Helemaal als je plots de switch maakt van ‘ongezond’ naar ‘gezond’ is het moeilijk om te bepalen welke producten je verder kunnen helpen. Ik raad je allereerst aan om producten te kiezen met voldoende vezels, deze vullen er goed denk hierbij aan volkoren producten en bruin brood. Naast deze eenvoudige tip, wil ik je ook mijn top 3 gezonde gerechten meegeven die je kunnen hepen bij het afvallen. Al deze gerechten zitten laag in calorieën, zijn vrij makkelijk te behalen en zijn zeer gebalanceerd in eiwitten koolhydraten en vetten.

1. Havermout
Mijn favoriete gezonde maaltijd is een stevige bak havermout. De meeste mensen eten havermout als ontbijt, maar je kan het ook gewoon in de avond eten, zoals ik altijd doe. Havermout zelf heeft een neutrale en, volgens velen, vieze smaak. Daarom is het van belang dat je je havermout als het ware ‘pimpt’ met gezonde ingrediënten. Door middel van fruit, noten, eiwitpoeder, smaakversterkers et cetera kun je van je bakje havermout een ware smaaksensatie maken die ook nog eens voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten en vitamines bevat.

2. Smoothies
Ik bereid mijn smoothies altijd met verschillende ingrediënten zodat ik er een gezonde smaaksensatie van maak. Probeer eens een smoothie met fruit, groente, eiwitpoeder, melk, yoghurt; je kunt het zo gek en lekker niet bedenken.

3. Eitje
Op de derde plek staat het klassieke eitje. Ook een gebakken eitje kun je extra gezond maken met bijvoorbeeld groenten zoals paprika, spinazie of tomaat. Ook kun je wat ongezoete amandelmelk toevoegen aan het eitje waardoor je meer volume naar binnen krijgt en het beter vult.

Naast het sporten om af te vallen raad ik je aan om een van mijn favoriete gezonde maaltijden te proberen om zo in een calorietekort te komen.