De keuze in sloten is tegenwoordig reuze. Er zijn de meest uiteenlopende ontwerpen, kleuren en zelfs in materialen zijn er verschillende opties. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Je wil natuurlijk dat ze goed in- en bij de deur passen, maar het allerbelangrijkste is uiteraard de veiligheid. Je wil natuurlijk dat je achterdeur bij nieuwe houten keuken net zo veilig is als je voordeur. Genoeg zaken om dus bij stil te staan dus, wij helpen je kiezen bij het juiste slot voor jou.

Laat je informeren

Als mensen een nieuw huis kopen zijn ze vaak geneigd om alle sloten aan de buitenkant te vervangen met eenzelfde slot, zodat je met één sleutel alle sloten kunt open maken. Op zich is dat natuurlijk geen probleem, maar het kan voor jou nadelen hebben. Vaak is het daarom verstandig om eerst informatie in te winnen. Doe dit echter nooit online, want voor je het weet geef je al je informatie aan een partij die daar iets heel anders mee van plan is. Ga dus even naar een bedrijf in de buurt… als die er is uiteraard, zo heb je op elke hoek een slotenmaker in Amsterdam, maar zal het in een klein dorpje wat moeilijker zijn. 

Koop geen oude sloten

Bedenk dat tegenwoordig niet alle typen sloten nog veilig zijn. De techniek van de sloten is vooruit gegaan, maar de techniek van inbrekers ook, dus oude sloten zijn vaak erg simpel open te breken voor hen. Het bekende, ouderwetse voordeurslot (oplegslot) zit alleen nog in oude deuren, dat komt omdat dit ouderwetse slot niet zo veilig is en vrij gemakkelijk geopend kan worden van buitenaf. Dat geldt ook voor de ouderwetse sloten met grote sleutels (klaviersloten), die zelfs niet eens meer verkocht worden. Wil je deze vervangen, dan kun je beter kiezen voor cilindersloten. In sommige gevallen zal een modern slot niet passen on een oude deur. Je zult dan de afweging moeten maken of je een wat onveiliger slot will, of een nieuwe deur.

Elektrisch slot

Bij een elektronische slot wordt deze geopend door een code of vingerafdruk. Veel mensen denken dat deze sloten veiliger zijn dan mechanische (‘normale’) sloten, maar dat is niet waar. Het is tegenwoordig vaak makkelijker om zo’n elektronisch slot open te krijgen dan een modern cilinderslot. Daarnaast zijn elektronische sloten veel duurder en gaan ze sneller kapot. Met een cilinderslot kan niet zo veel gebeuren, maar elektrische sloten kunnen storingen of een kapotte accu krijgen, meestal op het verkeerde moment.

Het SKG keurmerk

Er belangrijk is dat je kiest voor een slot met een SKG keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw). Deze zijn altijd veilig, maar hebben ook nog eens een gradatie binnen het merk. Twee sterren sloten zijn prima voor een huis, terwijl je voor een bedrijf beter kunt kiezen voor vier sterren. Tegenwoordig heb je zelfs voor je verzekering een SKG gekeurd slot nodig, woon je in een huurhuis dan dient de eigenaar hier zorg voor te dragen.

Extra sloten

Het kan handig zijn om extra bijzetsloten te hebben. Veel mensen hebben bijvoorbeeld schuifjes of kleine extra sloten op hun voordeur. Eigenlijk zijn er 2 soorten sloten: sloten met meerdere sluitpunten en losse bijzetsloten. Je kunt sloten met meerdere sluitpunten meestal niet zelf installeren. Een groot voordeel is dat je geen extra beslag op de deur krijgt en dat de deur nog veel moeilijker open te krijgen is. Je kunt ook kiezen voor losse bijzetsloten, denk aan een nachtslot of haakje. 

Het kiezen van een nieuw deurslot kan best lastig lijken. Maar je zult merken dat je tegenwoordig meestal uitkomt bij een cilinderslot. Daarbij zijn dan wel weer veel verschillende mogelijkheden. Zo kun je gaan voor speciale sleutels en extra beveiligingen en kun je kiezen voor speciale sloten. Laat je daarom goed inlichten en check bij je verzekering wat zij verwachten.