De belangrijkste muur in je keuken is de achterwand. Dit is de wand die achter het aanrechtblad zit. Meestal is dit de grootste muur van de keuken, maar ook de muur die het meest te verduren heeft. Het aanrecht wordt namelijk gebruikt om groente en fruit te snijden, om sauzen en dressings te maken en nog vele andere handelingen die zorgen voor spatten en viezigheid op de muur. Daarnaast zit in 9 van de 10 gevallen aan het aanrecht ook het fornuis, wat natuurlijk ook voor viezigheid op de muur zorgt. Vandaar dat tot 10 jaar geleden de meeste keukens een achterwand hadden die betegeld was, waardoor die wand erg makkelijk schoon te maken was. Tegenwoordig zijn er echter tal van andere opties die goed schoon te maken zijn voor de achterwand.

Geschilderde, matte achterwand

Wat je tegenwoordig steeds vaker ziet is een geschilderde, matte achterwand. Vroeger was de verf om dit te doen kwalitatief niet goed genoeg en kon de beschilderde muur niet goed schoon gemaakt worden. De ontwikkeling van verfsoorten is echter hard gegaan en tegenwoordig heb je hier allerlei goede oplossingen voor, zoals de Sikkens Alpha Rezisto Mat. Deze verf kan aangebracht worden op stucwerk als op steen. Dit soort verf is, eenmaal aangebracht, erg makkelijk te reinigen en is daarnaast vlekafstotend. Bij normale verf zul je een vlek blijven zien als je een vetvlek gaat reinigen, maar bij dit soort verf gebeurd dat niet.

Een RVS plaat

Heb je een moderne, strakke keuken, dan kan een RVS plaat op de achterwand een mooie oplossing zijn. Vaak hebben dit soort keukens al RVS onderdelen, zoals een afzuigkap, waardoor je die stijl mooi kunt doortrekken. RVS is daarnaast erg makkelijk schoon te maken. Het enige waar je wel op moet letten is dat er makkelijk krassen op komen. Zo lang je daar echter met het schoonmaken rekening mee houdt, kan dit een erg mooie oplossing zijn.

Glas op je achterwand

Een andere moderne en duurzame oplossing voor de achterwand van je keuken kan glas zijn. Dit geeft een strakke en luxueuze uitstraling aan je keuken. Tevens is glas tegenwoordig in verschillende kleuren verkrijgbaar, dus je hebt hier opties in en je kunt een kleur kiezen die bij jouw stijl keuken past. Je kunt zelfs blank glas kiezen en dit laten spuiten in elke gewenste kleur. Ook glas is makkelijk schoon te maken, maar moet wel worden bijgehouden, als je vetvlekken er te lang op laat zitten, dan blijven ze na reinigen nog zichtbaar.

Kunststof werkblad en achterwand

Veel keukens hebben tegenwoordig een kunststof werkblad en in dat geval kiest men er vaak voor om dit blad door te laten lopen in de achterwand, waardoor deze dus deels of geheel uit kunststof bestaat. Dit materiaal kun je naadloos in elkaar over laten lopen, wat een erg strak effect geeft. Daarnaast is kunststof een relatief goedkoop materiaal, vergeleken met glas of RVS. 

Kijk welke oplossing bij jou en je keuken past

Zoals je ziet, zijn er tegenwoordig tal van oplossingen voor de achterwand van je keuken en is voor elke stijl iets te vinden. Elke oplossing heeft natuurlijk zijn eigen voor- en nadelen. Laat je dus goed informeren voor je tot je beslissing over gaat en kijk wat de beste optie is voor jou en de stijl van je keuken.