Thuis op zoek naar meer licht of ruimte, maar weinig tot geen mogelijkheden om naar buiten uit te breiden. Dan is het misschien een interessant idee om eens na te denken  over hoe je door het verwijderen van een muur tussen bijvoorbeeld de keuken en de gang je open ruimte groter kunt maken. Maar wees voorzichtig, want het zou ook wel eens een draagmuur kunnen zijn. 

Draagmuren zijn strategisch geplaatste muren die een gedeelte van het gewicht van een huis op zich dragen. Ze zijn onderdeel van de constructie van het huis. Dat wil zeggen dat er vloeren, andere muren of zelfs misschien een gedeelte van de dakconstructie op rusten. Draagmuren vormen een essentieel onderdeel van de stabiliteit van je huis en kunnen zomaar verwijderd worden.

Maar niet alleen binnenshuis kun je op zoek zijn naar meer ruimte. Ook een kantoorruimte kan worden vergroot door een tussenmuur te verwijderen. Maar hier zijn de risico’s vaak nog groter. In een kantoorgebouw van verschillende verdiepingen, zal het gewicht dat op een draagmuur rust nog enkele malen groter zijn dan in een woonhuis. Het 

Draagmuren kunnen niet ineens verwijderd worden

Je kunt echter niet zomaar een draagmuur verwijderen. Het gewicht van een huis of ander soort gebouw wordt juist door deze muren gedragen en het plotseling weghalen van zo’n muur zonder passende tegenmaatregelen te nemen kan kleine, maar soms juist ook grote en af en toe desastreuze gevolgen hebben. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat het gewicht van het huis enigszins verplaatst wordt, zodat deuren beginnen te knellen bij het open of dicht gaan. Het kan echter ook een stuk vervelender uitpakken. Zo kunnen er bijvoorbeeld barsten in de muren komen. In het ergste geval kan het instorten van een huis of gebouw een gevolg zijn van het zomaar weghalen van een draagmuur. 

Om deze reden is het belangrijk dat je niet zomaar met een sloophamer aan de slag gaat op een zaterdagmiddag. Het is aan te raden om een gespecialiseerd bedrijf in dienst te nemen dat precies voor jou kan berekenen wat de mogelijkheden zijn. Het gewicht dat op een draagmuur past valt niet te onderschatten en er zal zorgvuldig moeten worden omgegaan met het verwijderen hiervan. 

Je hebt een speciale vergunning nodig voordat je een draagmuur mag slopen

In veel gemeenten dient van te voren een zogenaamde omgevingsvergunning te worden aangevraagd, alvorens je een draagmuur mag slopen. Bij het aanvragen van deze vergunning is het verplicht om een constructieberekening  in te dienen, waarin precies berekend is wat de gevolgen zijn van het verwijderen van de desbetreffende draagmuur. 

Zoek daarom voor je aan de slag gaat een expert die je bij kan staan met het hele proces. Die kan precies nagaan wat uw wensen zijn en welke regels daarbij komen kijken. Een draagmuur in je woning verwijderen is niet hetzelfde als een schutting wegzetten in de tuin en veiligheid mag zeker niet onderschat worden. 

Eis vakwerk van hoge kwaliteit, zoek een uitvoerder die rekening houdt met het milieu en verzeker jezelf ervan dat het door jouw gekozen bedrijf flexibel is en persoonlijk maatwerk levert. Geen gebouw is hetzelfde, dus er zal voor iedere potentieel te slopen muur een unieke berekening gemaakt worden, gebaseerd op de technische aspecten van je huis.