Shutters zijn oorspronkelijk ontwikkeld in het oude Griekenland. Destijds werden ze gemaakt van marmer en konden ze niet worden bewogen. Het systeem zorgde er wel voor dat de zomerse hitte buiten bleef en er voldoende werd geventileerd alsmede ruimschoots licht binnenkwam. Het systeem werd ook elders toegepast rond de Middellandse zee waar het marmer regelmatig werd vervangen door lindehout. 

Na de middeleeuwen werd in Europa ook glas voor de ruiten ontdekt en in Engeland toegepast. Vaak werd maar een deel van het raam voorzien van glas en de rest van houten shutters. Naarmate glas van betere kwaliteit beschikbaar kwam voor een lagere prijs, werden de shutters steeds meer als decoratieve raambekleding gebruikt. De Spanjaarden kozen voor dit systeem in hun koloniën in het zuiden van de latere Verenigde Staten. Nog steeds zijn de imposante landhuizen in die regio voorzien van shutters, maar vandaag de dag tref je die ook aan bij een chique loft in New York. Er is geen andere raamdecoratie die het mogelijk maakt te spelen met licht zoals shutters.

De moderne shutters

De moderne shutters bestaan uit houten lamellen die je met een soepel systeem naar wens volledig kan open zetten zodat ieder zonnestraaltje binnenkomt. Maar het is ook mogelijk om een andere stand te kiezen waardoor er in de keuken of andere ruimte precies die hoeveelheid licht binnenkomt die jij wil. Ze worden altijd op maat genaakt waardoor ze ook voor moeilijke ramen beschikbaar zijn, Nog steeds worden de meeste shutters gemaakt van lindehout zoals in het verleden. 

Door de manier van zagen wordt voorkomen dat het hout kromtrekt, een houten shutter is mede daarom een waardevol bezit voor jaren. De verbindingen worden uitgevoerd met materialen van de hoogste kwaliteit waardoor ook bij veelvuldig gebruik de lamellen optimaal gebruiksgemak houden. Shutters zijn onderhoudsarm met een plumeau of zachte doek kan je eenvoudig stof verwijderen. Voor vlekken is een zachte vochtige doek meestal afdoende. Vraag voor vlekken die moeilijk verwijderbaar zijn om advies van de leverancier maar gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen.

Shutters in vochtige ruimtes

Het sfeervolle lindehout van shutters kan ook in meer vochtige ruimtes worden gebruikt zoals de keuken of de badkamer. Door zorgvuldig lakken kunnen shutters in iedere ruimte worden toegepast. Overleg wel even met de leverancier als je shutters plaatst in deze ruimtes. Er zijn vaak speciale shutters beschikbaar die nog beter bestand zijn tegen de bijzondere omstandigheden in de keuken en de badkamer. Goed ventileren is voor dergelijke kamers altijd een juiste keuze en dat geldt ook als je shutters gebruikt.

Wist je dat je shutters in vrijwel iedere RAL kleur kan laten spuiten? Dat houdt in dat je deze raambekleding ook perfect kan afstemmen op je interieur. De lak die wordt gebruikt voor shutters is speciaal ontwikkeld voor hout. Hierdoor is er sprake van kleurvastheid ook als de shutters regelmatig door de zon worden beschenen. De lak zorgt ook voor bescherming van het hout onder verschillende omstandigheden, waardoor je vele jaren plezier zal hebben van deze bijzondere raambekleding.