Raamdecoratie speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van ons interieur. Maar dat is niet altijd zo geweest. Gordijnen verschenen pas in Nederland vanaf de 15de eeuw. Alleen rijke families konden gordijnen veroorloven, omdat stof duur was en vaak nog uit het buitenland moest worden ingevoerd. 

Gaan we enkele eeuwen terug, dan is er nog weinig van enkele raamdecoratie te bekennen. Het meest voorkomende in de huizen, waren houten deuren of panelen die gebruikt werden om ruimtes af te scheiden of om warmte tegen te houden. Men had nog nooit gehoord van privacy, dat was niet voor hen weggelegd. 

Gouden Eeuw

In de Gouden Eeuw kwam de opkomst van het gordijn in Nederland. Het begint als statussymbool, stof is nog steeds duur, en wordt voornamelijk gebruikt rondom bedden om hier privacy te hebben. Pas later verschuift de manier van denken over gordijnen en worden ze ook gebruikt voor ramen om bijvoorbeeld zon en licht tegen te houden. De mooie stoffen werden nog steeds als een manier gezien om rijkdom te tonen. Daarom werden alleen de mooiste kamers van de woning van gordijnen voorzien. 

Moderne tijd

In de 19e eeuw worden ook andere soorten raambekleding populair en gordijnen worden ook breder toegepast. Zo wordt het mode om gordijnen op te hangen in de deuropening. Hierdoor ontstonden ook bedrijven gespecialiseerd in raamdecoratie. Wat we in die tijd ook zien, is dat vooral vensters aan de straatzijde van overgordijnen zijn voorzien. Anno nu is raamdecoratie niet meer weg te denken in onze woningen. Het geeft naast de functionele aspecten vooral ook de finishing touch aan de ruimte. Raamdecoratie van ilumio maakt van ieder huis een thuis. Gun je woning een upgrade waardoor je elke keer heerlijk thuiskomt na een dag lang werken. 

Zowel functioneel als mooi

Bij het uitzoeken van raamdecoratie ben je geneigd om te denken dat je moet kiezen tussen mooi en functioneel. Maar niets is minder waar. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos als het gaat om soorten decoratie, materialen, kleuren en prints.

Neem nu bijvoorbeeld een verduisterend gordijn van ilumio Deze prachtige gordijnen maken een ruimte niet alleen verduisterend maar kan het ook een boost geven. De kleur, bedrukking en zelfs de soort stof kunnen een ruimte volledig opfleuren, terwijl je verder niets verandert. Gebruik je fantasie en ga aan de slag met moodboards,  kleurstalen en materialen. Je wordt vast geïnspireerd!