De snelheid van schimmelgroei is recht evenredig met de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis. Daarom verhoogt een stijging van de die luchtvochtigheid de groeisnelheid van schimmels. Hoewel schimmelsporen vrijwel overal aanwezig zijn, ook in kamers en lucht, verhoogt een hogere luchtvochtigheid hun concentratie, waardoor ze onveilig worden. Dus wat zijn veilige luchtvochtigheid niveaus om in huis te hebben zodat schimmel niet groeit?
Zorg voor een luchtvochtigheid van tussen de 30 en 50 procent om schimmelvorming in huis te voorkomen. Als de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis hoger is dan 60 procent, creëert dit een gunstige omgeving voor schimmel en meeldauw om te groeien en te gedijen. Naast schimmelgroei trekt zo’n hoge luchtvochtigheid ongedierte zoals kakkerlakken aan.
In de rest van dit artikel zullen we de impact van het klimaat op schimmelgroei bespreken en hoe je kunt weten of je een hoge luchtvochtigheid binnenshuis hebt. We gaan het ook hebben over het verlagen van de luchtvochtigheid binnenshuis om je huis tegen schimmel te beschermen. Lees dus snel verder voor een gezondere woonomgeving!
Wat is het normale aantal schimmels?
Zoals je al las, zijn schimmelsporen vrijwel overal. Er ontstaan echter problemen wanneer deze schimmels in aantal toenemen om zichtbaar te worden. Dus, wat is het standaard aantal schimmels?
Het gemiddelde aantal schimmelsporen ligt tussen de 200 en 500 per kubieke meter lucht (sp/m3). Daarom is alles boven de 500 sp/m3 onveilig en stelt het jouw gezin bloot aan de gevaren van schimmel. Als je zo’n hoog niveau van schimmelsporen opmerkt, betekent dit dat jouw huis een hoge relatieve luchtvochtigheid binnenshuis heeft. Een punt dat het vermelden waard is, is dat zelfs een laag aantal schimmelsporen in huis mensen met bepaalde gezondheidsproblemen kan schaden.
Als je bijvoorbeeld een allergisch of astmatisch persoon in huis hebt, moet je eventuele schimmelproblemen verhelpen, zelfs bij lage concentraties. Mensen met dergelijke aandoeningen blootstellen aan schimmel kan levensbedreigend zijn.
De impact van het klimaat op schimmelgroei
Warmere, vochtigere ruimtes bevorderen schimmelgroei. Een van de dingen die je je misschien afvraagt, is of het klimaat waarin je leeft invloed heeft op de schimmelgroei bij jou thuis. Laten we, om dit beter te begrijpen, eens kijken hoe schimmels groeien.
Schimmels reproduceren door middel van kleine sporen verspreid door wind of water. De sporen kunnen alleen ontkiemen en groeien als ze terechtkomen op oppervlakken met optimale omstandigheden. Deze omstandigheden omvatten voldoende vocht, warmte, zuurstof en voedsel.
Nu we de voorwaarden kennen die nodig zijn voor schimmelgroei, welke rol speelt het klimaat? Het klimaat bepaalt de temperatuur en concentratie van vocht of vochtigheid in de lucht. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe groter de kans dat schimmelsporen ontkiemen en zich voortplanten. Warme en vochtige klimaten hebben de optimale omstandigheden voor schimmelgroei.
Hete en droge klimaten worden minder snel beïnvloed door schimmelgroei buitenshuis. In een dergelijk klimaat kun je echter nog steeds schimmelgroei binnenshuis tegenkomen als men geen aandacht besteedt aan de luchtvochtigheid binnenshuis. Het is ook vermeldenswaard dat schimmelgroei zelfs in droge klimaten kan toenemen vanwege het vocht dat vrijkomt bij koken en douchen.
Gezondheidsrisico’s in verband met schimmel
Hoge schimmel niveaus thuis kunnen catastrofaal zijn voor de gezondheid van een gezin. Mensen reageren echter anders op schimmels, terwijl sommige zeer gevoelig zijn voor schimmels, kunnen anderen asymptomatisch zijn. Schimmels produceren irriterende stoffen en allergenen die allergische reacties veroorzaken bij gevoelige personen. Deze reacties kunnen bestaan uit niezen, hoesten, jeuk, piepende ademhaling, tranende ogen, loopneus, huiduitslag en keel- en longirritaties.
De reacties kunnen gepaard gaan met symptomen van de bovenste luchtwegen, piepende ademhaling en hoesten. Bovendien hebben mensen met een zwak immuunsysteem meer kans op gezondheidscomplicaties wanneer ze worden blootgesteld aan schimmelsporen. De volgende categorieën mensen hebben het meeste risico op schimmel gerelateerde gezondheidsproblemen:
- Mensen met allergieën
- Mensen met onderliggende longziekten
- Degenen met chronische aandoeningen van de luchtwegen, zoals chronische obstructieve longaandoening
Je moet je huis controleren op schimmel als jij, of een familielid, in een van de bovenstaande categorieën valt. Schimmels laten groeien en zich verspreiden in zo’n huis kan dodelijk zijn.
Oorzaken van hoge luchtvochtigheid in huis
Naast het klimaat kunnen sommige dingen de luchtvochtigheid in uw huis verhogen, waardoor het vatbaarder wordt voor schimmelgroei. Enkele hiervan zijn:
- Lekkende leidingen en kranen
- Onjuiste ventilatie in kelders, zolders, badkamers en keukens
- Hoge luchtvochtigheid door activiteiten als douchen en koken
- Gebruik van luchtbevochtigers zonder goed onderhoud
- Airconditioners gebruiken zonder regelmatig onderhoud
- Wasgoed binnenshuis drogen
Hoe te weten of je een hoge luchtvochtigheid binnenshuis hebt
Als je muren er vochtig uitzien, is dat een van de vele tekenen dat je schimmel hebt, aangezien vochtigheid de belangrijkste boosdoener is achter schimmelgroei. Hoe eerder je het kunt identificeren, hoe beter. Maar hoe weet je of jouw huis een hoge luchtvochtigheid heeft? Gelukkig wijzen verschillende tekenen op een hoge luchtvochtigheid binnenshuis:
- Vochtige muren en plafonds
- Muffe geur in sommige delen van het huis
- Zichtbare schimmelgroei op meubels en muren
- Mistige condensatie op ramen
- Afbrokkelen van materialen zoals hout en stucwerk
- Intense allergieën
- Aanwezigheid van ongedierte zoals kakkerlakken en huisstofmijt
- Intens nachtelijk zweten
Wat moet je doen als je deze signalen opmerkt?
Test de luchtvochtigheid in je huis om er zeker van te zijn dat ze binnen het gestelde bereik vallen. Je hebt een digitale hygrometer nodig om te testen. Dit is een uitstekende optie omdat deze temperatuur- en vochtigheidsmetingen aangeeft voor een eenvoudige vergelijking. De digitale hygrometer meet het vochtpercentage in de lucht en vertelt je precies hoeveel waterdamp er in huis is!