Een nieuwe keuken is een flinke aankoop. Je gaat hier jarenlang plezier aan beleven en verhoogt soms zelfs de waarde van jouw woning, waardoor veel mensen het geld ervoor over hebben. Vraag vooraf een offerte aan zodat je weet hoeveel jouw droomkeuken gaat kosten. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw nieuwe keuken kunt financieren.

Hypotheek verhogen

In sommige gevallen is het mogelijk om je hypotheek te verhogen en zo een nieuwe keuken te bekostigen. De rente ligt momenteel een stuk lager dan bij andere leningen, al is de hypotheekrente wel aan het stijgen. Vaak is het vooral eenvoudig te regelen om een keuken mee te financiering in jouw hypotheek wanneer je een nieuwe woning koopt. Er zijn meerdere manieren om via de hypotheek een keuken te kopen. Zo kan je extra geld opnemen uit je lopende hypotheek, zodat je de hypotheekakte niet hoeft aan te passen en dus geen notariskosten kwijt bent. Een tweede optie is het verhogen van je bestaande hypotheek. Je moet dan wel rekening houden met de WOZ-waarde van de woning. Dit wordt vastgesteld door middel van een taxatierapport of een WOZ-beschikking, waar je voor moet betalen. De laatste optie is het afsluiten van een tweede hypotheek. Je krijgt te maken met bijkomende kosten van de taxatie, notaris en afsluitprovisie. Dit is doorgaans niet aantrekkelijk.

Persoonlijke lening

De keuken financieren vanuit de hypotheek kan aantrekkelijk lijken vanwege de lage rente, maar vaak komen hier nog veel kosten bij kijken. Wellicht dat een persoonlijke lening aanvragen aantrekkelijker is. Je sluit een lening af voor een periode naar keuze en bepaalt zelf het maandbedrag dat jij aflost, met een bepaald minimum per maand. Door verschillende aanbieders te vergelijken profiteer jij van de laagste rente en de meest gunstige voorwaarden. Zo kun je in sommige gevallen kosteloos meer aflossen, zodat je indien mogelijk en gewenst jouw lening eerder af kunt lossen.

Spaargeld gebruiken

Heb jij genoeg geld op de bank staan en kun je hier een (deel van) de nieuwe keuken van bekostigen? Dan is dit al snel een goed idee. Je krijgt maar weinig rente op je spaargeld, waardoor je dit beter kunt gebruiken voor aankopen waar je anders voor moet lenen. Het is verstandig om een kleine buffer over te houden, waarmee je financiële tegenvallers op kunt vangen. Het Nibud heeft een handige bufferberekenaar waarmee jij in een aantal stappen berekend hoeveel geld je op je spaarrekening moet laten staan. Het geld dat je over hebt boven het bufferbedrag kan je gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe keuken. Het geld dat je anders kwijt zou zijn aan de aflossing van een lening, kan je vervolgens apart zetten om jouw spaarrekening weer te spekken.