Kookgas is de behoefte van elk huishouden en er is altijd veel vraag naar. Met de stijgende gasprijs gebruiken gezinnen magnetrons en inductiekookplaten om het gasverbruik te verminderen. Ondanks de stijgende prijzen van kookgas is het echter de belangrijkste bron van voedsel in elk huishouden. Daarom wordt het essentieel om optimaal gebruik te maken van gas om het verbruik te verminderen en het vat langer mee te laten gaan. Veel mensen verspillen gas door een gebrek aan bewustzijn en leiden tot hoge energierekeningen. Met de volgende tips kun je gelukkig gas in de keuken gebruiken! 

Bedek de pannen 

Het is het beste om de pan af te dekken tijdens het koken van voedsel, omdat het minder tijd kost om te koken. Koken in een onafgedekte pan kost meer tijd omdat de warmte snel ontsnapt uit een open keukengerei. Warmte komt vast te zitten wanneer je het keukengerei afdekt met een deksel, en het voedsel kookt sneller door de vorming van stoom. Ook het afdekken van de kookpannen en het instellen van het gas om te sudderen kan vocht vasthouden en voorkomen dat het voedsel uitdroogt.

Veeg het keukengerei af

Veel mensen wassen de kookpannen, fornuizen en zetten ze direct op het gasfornuis. Er wordt wat gas gebruikt om de natte pan op te warmen voordat het voedsel erin wordt opgewarmd. Het gas dat wordt gebruikt bij het drogen van de pan lijkt misschien een kleine hoeveelheid, maar als je drie keer per dag kookt, wordt de verspilling aanzienlijk. Het is beter om het keukengerei met een doek af te vegen voordat je het op het gasfornuis plaatst om het gas te besparen dat wordt gebruikt bij het verwarmen van de pan.

Gebruik brede kookpannen

Veel mensen gebruiken smalle vaten waardoor de gasvlam uit de zijkanten van het vat komt. Er wordt veel gas verspild aan de zijkanten van smalle pannen. Om het gas te besparen, moet je platte kookpannen gebruiken die de hele brander en vlam kunnen bedekken. De hele vlam wordt gebruikt om het vat te verwarmen, wat gas bespaart en sneller kookt dan smalle vaten.

Bereid ingrediënten voor

Sommige mensen hebben de gewoonte om het fornuis of de pan op het fornuis te zetten en de uien te hakken en ingrediënten te mengen. Terwijl ze de uien hakken of de kruiden mengen, gaat er veel gas verloren. Zorg er dus voor dat alle ingrediënten klaar zijn voordat je de pan of het fornuis plaatst en het gas aanzet.

Houd de branders schoon

Om optimaal gebruik te maken van het gas in de keuken dien je de brander van de kachel regelmatig schoon te maken. Controleer de kleur van de vlam. Als de kleur blauw is, betekent dit een goede verbranding, maar een rode, gele of oranje kleur duidt op onvolledig verbruik. Door de branders regelmatig te reinigen, blijft de verbranding goed en blijft de vlamkleur blauw. Wanneer de verbranding is voltooid, wordt het gas optimaal benut zonder verspilling.