Alles wat je moet weten over broodbakmachines

Wil jij het liefst zelf brood bakken? Ben je het brood van de bakker en de supermarkt beu en wil je voor je eigen brood zorgen? Dat is vandaag de dag gelukkig helemaal niet lastig meer. Met een broodbakmachine kun je namelijk eenvoudig je eigen brood bakken. Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk? Zijn er verschillende soorten en merken broodbakmachines? Wat zijn dingen waar je echt op moet letten wanneer je zo’n machine wilt kopen? Op deze en andere vragen krijg je in dit artikel een antwoord.

broodbakmachine

Een machine om brood te bakken?

Een broodbakmachine? Dat is toch nergens voor nodig? Je kunt immers net zo makkelijk je brood in de oven bakken. Al eeuwenlang bakken mensen hun eigen brood. Het is echter wel behoorlijk bewerkelijk om te doen. Nadat je de ingrediënten met elkaar hebt gemengd, is het namelijk tijd om te kneden. Daarna dien je het deeg te laten rijzen om het vervolgens weer te kneden en nogmaals te laten rijzen. Pas dan kan het gebakken worden. Doordat dit veel tijd én moeite kost, kopen veel mensen liever een kant-en-klaar brood. Broodbakmachines lossen dat probleem voor je op. Alle handelingen die we net beschreven, doet een broodbakmachine automatisch. Het enige wat je hoeft te doen, is een kant-en-klare mix in de machine te doen. Je kunt natuurlijk ook zelf de ingrediënten mengen, zodat je het brood kunt maken zoals jij wilt. Vervolgens doet de machine de rest!

Soorten en merken broodbakmachines

Zelf brood bakken kan met verschillende broodbakmachines. De keuze is namelijk enorm. De prijzen lopen uiteen van 50 euro tot en met 175 euro. Je vindt dezelfde merken terug als bij andere huishoudelijke apparatuur. Denk daarbij aan merken als Princess, Panasonic, Unold, Moulinex, Inventum, Kenwood, Philips en vele anderen. Het aanbod is enorm en natuurlijk vind je op de verschillende modellen ook verschillende opties. Daarom bespreken we hieronder wanneer een broodbakmachine goed te noemen is.

Wat is een goede broodbakmachine?

Twijfel je welk merk je het beste kunt kopen? Dan wil je natuurlijk weten wat een goede broodbakmachine is. We spreken van goede broodbakmachines als ze ten minste beschikken over vijf belangrijke onderdelen: Behuizing, verwarmingselement, een bakvorm inclusief kneedvleugels, een warmtesensor en tot slot een computer. Sommige broodbakmachines hebben de keuze uit enkele standaard bakprogramma’s terwijl andere veel meer geavanceerde opties hebben. Het is helemaal afhankelijk van je eigen voorkeur, welke van deze twee je het liefst hebt. Geavanceerde opties bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om op een creatieve wijze zelf brood te bakken. Ook speltbrood, dat niet altijd tot de standaardmogelijkheden behoort, is dan een mogelijkheid.

Waar moet je op letten?

Wanneer je een broodbakmachine aanschaft, zijn er meerdere aspecten waar je op moet letten. Allereerst dien je de keuze te maken uit standaard bakprogramma’s of programmeerbare bakprogramma’s, zoals we hierboven reeds benoemden. Ook zijn niet alle schermen even eenvoudig te bedienen en te lezen. Een duidelijk LCD scherm is dan ook zeker geen overbodige luxe!