Kookboeken zijn al jaren helemaal hot. Zo wijdde de Volkskrant op 29 oktober jl. zijn magazine helemaal aan kookboeken. De strekking van die krantenbijlage was echter dat je als je echt niet kunt koken, je er met een kookboek ook niet uitkomt. Dat zal wellicht meevallen. Wat zijn de momenteel – november 2016 – populaire kookboeken?

Naast de huidige trend om aan de hand van een populair kookboek in de keuken aan de slag te gaan, is er natuurlijk die andere mode: slank blijven. Het best verkochte kookboek van de laatste tijd is daardoor Killerbody dieet van Fajah Lourens. Samen met artsen en voedingsdeskundigen pretendeert Lourens recepten aan te bieden die je binnen twaalf weken weer slank maken of slank laten blijven.

Snel en eenvoudigkookboek

Jorrit van Daalen Buissant des Amorie en Sofie Chanou hebben onder de titel Lekker en simpel een boek uitgebracht met tweehonderd recepten voor hoofdgerechten. Wie zich afvraagt wat hij vandaag nou weer eens moet eten, kan met dit handige kookboek goed uit de voeten. Een vergelijkbaar kookboek is Chickslovefood van Nina de Bruijn. De ondertitel Het meal planning-kookboek geeft al aan dat je de gerechten van tevoren klaar kunt maken en bovendien hanteert De Bruijn maximaal vijf ingrediënten per recept.

Persoonlijke keuzes

Sterrenkok Dick Middelweerd en zanger annex gevorderde thuiskok Guus Meeuwis hebben een populair kookboek gepubliceerd onder de titel Het lekkerste van Guus en Dick. Om en om presenteren de heren per hoofdstuk een van hun lekkerste gerechten.

Verantwoord eten

Een van de populaire kookboeken van deze tijd is Eet als een expert van o.a. Marijke Berkenpas. Zeer verantwoorde recepten, maar liefst ruim honderdvijftig, van de experts van I’m a foodie. Gesteund door voedingswetenschappers en diëtisten levert dit auteurscollectief een inspirerend en handig kookboek op. Een ander populair kookboek in dit kader is Oanh’s kitchen van Oanh Ha Thi Ngoc. Koolhydraatarme recepten – van soepjes tot simpele broodjes – met het koolhydraatgehalte keurig erbij vermeld. Dan een nieuw boek van de hand van de man die de populairste kookboeken schrijft: Jamie Oliver. Zijn achttiende populaire kookboek heet Super food voor familie en vrienden en het biedt recepten die lekker en gezond zijn. Tot slot in dit kader een boek over gezond eten met een tamelijk ongebruikelijke titel: De poepdokter 1 – Gezond van mond tot kont van Nienke Tode-Gottenbos. Een populair kookboek dat dieper ingaat op de rol van je darmflora.

Om mee te nemen

Rens Kroes beschrijft in On the go 49 powerfood recepten voor maaltijden of tussendoortje om mee te nemen, naar je werk, voor tijdens een uitje of voor in de sportschool. Veel op internationale basis samengestelde tips om je meeneemmaaltijd klaar te maken.populair-kookboek

Bakken is in

Dankzij de televisieprogramma’s over bakken zijn er legio populaire kookboeken over bakken verschenen. Een bestseller daarvan is het boek Laura’s bakery basisbakboek van Laura Kieft. Voor de overheerlijkste taarten, koekjes en cakes moet je dit boek beslist raadplegen.

BBQ kookboek

Een populair kookboek over barbecueën kenden we eigenlijk nog niet, maar nu is er Smokey goodness van Jord Althuizen, onze wereldkampioen barbecueën. De auteur behandelt de voorbereiding van je eten, de temperatuurbeheersing van je barbecue en natuurlijk geeft hij volop heerlijke recepten. Bovendien is er van Jamie Purviance het boek Weber’s chicken met aanbevelenswaardige BBQ tips. Verder Weber’s hot and spicey over pikant eten en barbecueën. Dan nog is er Weber’s winter grilling over barbecueën in de winter. In dat boek behandelt auteur Purviance vooral de lekkerste marinades. Overigens zijn andere populaire kookboeken in de Weber’s reeks: Webers veggie, Weber’s steak, Weber’s burger, Weber’s smoke en Weber’s seafood, maar deze hebben met de BBQ niets of weinig uit te staan. Ze worden echter onder kenners zeer gewaardeerd.

populaire kookboeken

Klassiek

De aloude stoofpot doet het nog altijd goed. In de reeks van Le creuset zijn er drie kookboeken verschenen over stoofpotten: Mini stoofpotjes, Tajines – over Noord-Afrikaanse stoofschotels – en Stoofpotten. Het duurt bij een stoofpot doorgaans wat langer voordat het gerecht gegaard is, maar het resultaat mag er wezen. Bij een stoofpot trekken alle aroma’s van de ingrediënten lekker op elkaar is en dat verhoogt de smaak van het geheel aanzienlijk.

Klassiekers

Natuurlijk kent ook de sector populaire kookboeken zijn klassiekers. Van Jamie Oliver kennen we The naked Chief, The naked chief is terug, Happy days with the naked chief, Jamie in 15 minuten, Jamie in 30 minuten, Jamie’s comfort food, Jamie’s super food voor elke dag en enkele andere.

Natuurlijk kun je ook zonder kookboek wel uit de voeten. Veel vrouwen van rond de vijftig hebben de kookkunst keurig van hun moeder geleerd of ooit op de huishoudschool. Maar tijden zijn veranderd. Smaken ook. Wie dus up to date lekker eten wil bereiden, zal aan een populair kookboek een hele steun hebben. Eet smakelijk!