De laatste tijd zien we steeds meer stoomovens terugkomen in de keukens. Ben je opzoek naar een nieuwe keuken of zoek je een nieuwe oven? Misschien past een stoomoven dan wel bij jou! Wij geven je alle informatie zodat je een goede keuze kan maken.

Wat is een stoomoven?

In een stoomoven wordt er door warmte water omgezet in stoom. Door deze bereidingswijze kan je je eten op een gezonde manier bereiden en verwarmen. Veel mensen denken dat je met een stoomoven alleen groentes bereidt, maar je kan er ook een stukje vis of vlees in maken. Je kan in deze oven dus je volledige maaltijd bereiden.

Verschillende soorten

Nadat je hebt gekozen voor een stoomoven moet je ook nog bepalen welke oven het beste past. Welke soorten zijn er precies?

  • Hogedruk stoomoven: deze soort stoomovens worden vooral gebruikt door chefkoks en is het meest vergelijkbaar met een moderne snelkookpan. Als de temperatuur van deze oven boven de 100 graden komt stoomt die twee keer zo snel. Dit scheelt je veel tijd tijdens het koken, vandaar dat het vooral door professionals wordt gebruikt. 
  • Lagedruk stoomoven: de lagedruk stoomoven is in prijs veel voordeliger dan een hogedruk stoomoven. Deze ovens zal je eerder tegenkomen bij een fanatieke hobby kok. Een voordeel van deze soort ovens is dat ze tijdens het bereiden geopend kunnen worden. Dit is vooral een groot voordeel als je verschillende maaltijden op hetzelfde moment bereidt. 
  • Combi stoomoven: de hoge- en lagedruk stoomovens beschikken alleen over een stoomfunctie. De combi-stoomovens hebben ook een hetelucht functie. Doordat een stoomoven maar opwarmt tot een bepaald aantal graden is die niet geschikt om bijvoorbeeld een pizza in op te warmen. 

Voordelen

Het grootste voordeel van de stoomoven is dat het een gezonde manier is om je eten te bereiden. Dit omdat alle voedingsstoffen, mineralen en vitamines intact blijven. Een ander voordeel is dat het niet veel tijd kost. Een stoomoven werkt namelijk sneller dan een magnetron. Daarnaast wordt er door de hoge luchtvochtigheid geen water uit het eten onttrokken en blijft je eten smaakvol. 

Persoonlijk advies

Ben je op zoek naar keukeninspiratie? In onze keukenwinkels staan onze deskundige adviseurs voor je klaar in een van onze keukenwinkels. Kitchen4all biedt keukens voor iedereen. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’, daarom beginnen wij altijd met het leren kennen van onze klant. Onze adviseurs geven je onafhankelijk advies over het inrichten van je complete keuken. Samen gaan we op zoek naar jouw droomkeuken!