Verlichting voor de keuken

Een goede en heldere verlichting in de keuken is onmisbaar. Zorg voor perfecte verlichting om te werken, maar denk ook aan de sfeer en uitstraling. Behalve basisverlichting moet je ook nadenken over werkverlichting en sfeerverlichting keuken, want elke keuken is ook een leefkeuken! Hoe maak je een goed lichtplan voor je keuken verlichting?

Lichtplan keuken verlichting

Het lichtplan voor verlichting keuken moet uitgaan van een veilige plek om te werken. Je bent immers bezig met snijden, hakken en hete pannen. Er zijn verschillende plekken in de keuken waar je licht nodig hebt. De belangrijkste keuken verlichting is werkverlichting en sfeerverlichting keuken. Je moet bij het maken van een lichtplan dus eerst kijken waar je keuken verlichting nodig hebt: bij binnenkomst, boven het werkblad, boven het fornuis, boven de eettafel of bar, en sfeerverlichting. Als je wilt kun je ook een plattegrond maken: het voordeel is dat je dan ook lichtpunten en stopcontacten kunt inventariseren.

Basisverlichting

Basisverlichting is verlichting die de hele keuken verlicht, vaak bij binnenkomst en meestal van korte duur. Denk bijvoorbeeld aan een plafonnière of spotjes die rondom licht uitstralen. Omdat de basisverlichting gebruikt voor voor kortdurende keuken verlichting, is het handig om hier een lamp voor te kiezen die fel licht geeft, zodat je gelijk overzicht hebt.

verlichting keuken

Werkverlichting

De belangrijkste verlichting in de keuken is werkverlichting: je werkoppervlaktes moeten goed verlicht zijn om ongelukken te voorkomen. Bij werkoppervlaktes wil je de lichtbron direct van boven laten komen om te voorkomen dat je zelf een schaduw maakt op het aanrecht of het fornuis. Boven het kookgedeelte is het raadzaam om te kiezen voor verlichting die ook tegen stoom en vet kan. Vaak zit ingebouwd in de afzuigkap al goede werkverlichting, maar zo niet, denk dan aan waterdichte en makkelijk af te nemen lampen.

Verlichting die gericht is op het aanrecht of andere werkoppervlaktes, kunnen vaak onder de bovenbouw kasten geplaatst worden. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden: tl-verlichting, (halogeen) spots of ledlampen. Op plekken waar geen bovenkasten zijn, kun je denken aan wandverlichting. Ook keukenkasten en keukenlades kunnen tegenwoordig verlicht worden, zodat je goed zicht hebt op de inhoud van lade of kast. Voor verlichting keuken kun je bijvoorbeeld ledstrips gebruiken: ledstrips kun je snel en eenvoudig aanbrengen onder keukenkasten, in de kasten of de lades. Deze soort verlichting gaat pas aan als je de kast of lade opent, gaat lang mee en is energiezuinig en duurzaam.

Sfeerverlichting keuken

In principe heb je aan basis en werkverlichting voldoende voor een goede en heldere keuken verlichting. Toch is het aan te raden om ook na te denken over sfeerverlichting, omdat je in de keuken ook graag wilt kunnen ontspannen. Vaak zijn keukens bij de woonkamer getrokken doordat ze open zijn, en het belang van sfeerverlichting neemt dan toe. Ook als de keuken een eetgedeelte heeft, is sfeerverlichting erg prettig. Er zijn veel manieren om in de keuken verlichting aan te brengen die sfeervol is. Dimbare halogeenspots bijvoorbeeld zijn heel veelzijdig: je kunt ze fel zetten als werkverlichting en zachter voor sfeerverlichting. Ook boven de eettafel is een dimbare lamp erg handig, zo kun je de eettafel gebruiken als werkoppervlak (fel) en om gezellig aan te dineren.

Het belang van een goed lichtplan is wel duidelijk, en gelukkig zijn de mogelijkheden eindeloos!

Door Anne