Ontwerp ideeën voor een open keuken

Een nieuwe keuken biedt altijd een mooie gelegenheid om alles zo in te richten dat het niet alleen mooi, maar ook praktisch en veilig is. Alles is dan zo ingericht dat je optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden van je keuken. Toch is het voor veel mensen nog een uitdaging, zeker als je een open keuken hebt. Hoe doe je voor een open keuken ideeën op?

Verlengstuk van je woonkamer

Een open keuken heeft als voordeel dat je veel meer contact hebt met bezoekers in de woonkamer; je kookt dus nooit alleen. Bovendien geeft het de woonkamer een open en ruim gevoel, omdat de ruimte doorloopt. Een open keuken is daarmee vaak een verlengstuk van je woonkamer, dus het is mooi als je kiest voor een stijl die ook in je woonkamer terug te vinden is. Heb je een landelijke inrichting, kies dan voor een houten open keuken met oude tegels en warme accenten. Heb je een moderne inrichting, dan kies je voor een strakke open keuken in bijvoorbeeld hoogglans. Let er wel op dat de keuken waarschijnlijk langer meegaat dan de meeste meubels en accessoires; probeer te voorkomen dat bij een nieuw interieur je keuken uit de toon valt.

open keuken ideeën

Open keuken ideeën

Hoe richt je nou een open keuken goed in? Niet alleen is het fijn om wat meer inspiratie te hebben, maar ook om te weten waar je op moet letten, zodat je nieuwe keuken praktisch en veilig is.  Inspiratie kan je opdoen door te gaan naar de showroom van een keukenaanbieder. Mocht je daar geen tijd voor hebben dan staan er genoeg keuken ideeën op websites van aanbieders zoals Maxaro of op websites zoals Pinterest.

Hier volgen enkele open keuken ideeën.

Het belangrijkste aan de keuken is dat je de verbinding met de woonkamer maakt. Dat kan door zoals gezegd dezelfde stijl aan te houden, maar ook door een grote eettafel als verbinding te gebruiken tussen het kookgedeelte en het woongedeelte. Dat is zowel praktisch – dicht bij de keuken – als gezellig.

De verbinding met het woongedeelte kun je ook goed tot stand brengen door middel van een open keuken met bar. Dit is een halfhoge scheiding tussen keuken en woonkamer, waardoor je het gevoel van openheid en ruimte behoud. Deze scheiding biedt veel mogelijkheden om de activiteiten in de keuken te betrekken bij de woonkamer. Met enkele barkrukken is het bijvoorbeeld een ideale plek om tijdens het koken te borrelen met gasten in de open keuken met bar. In de ochtend is het een fijne plek om samen te ontbijten. En voor gezinnen met jonge kinderen kan aan de bar geknutseld of getekend worden, terwijl vanuit de keuken een oogje in het zeil gehouden wordt.

open keuken met bar

Een open keuken biedt ook de mogelijkheid voor een kookeiland. Hier kun je je kooktoestel laten plaatsen, met daaronder een oven en extra kastruimte. Je kunt ook kiezen voor de gootsteen en de vaatwasser in het kookeiland, zodat je alle natte functies bij elkaar hebt. Zo liggen de water aansluitingen voor de kraan en voor de vaatwasser bij elkaar. Als je het kookeiland aan één kant leeg laat, kan dit een dubbelfunctie als bar vervullen.

Kleine open keuken

Ook een kleine open keuken biedt veel kansen. Het is geen toeval dat kleine keukens vaak open zijn, zodat je toch het gevoel van ruimte blijft ervaren. Een kookeiland zal in een kleine keuken waarschijnlijk niet passen, maar een bar kan ook in een kleine open keuken, in plaats van een eettafel. Zoals gezegd biedt een open keuken met bar een ideale manier om de woonkamer bij de keuken te betrekken, en dat geldt zeker bij kleinere keukens. Vaak is het lastig om met meerdere mensen tegelijk aan het koken te zijn, dus een bar voor de sociale interactie is een perfecte oplossing. Bij een kleine open keuken is het vooral belangrijk om zo veel mogelijk opbergruimte en werkoppervlak te creëren, dus let daar op bij het ontwerp.

Om voor een open keuken ideeën op te doen, kun je behalve in showrooms ook online kijken, bijvoorbeeld via Google. Ook Pinterest geeft veel open keuken ideeën. Daarnaast bieden veel keukenwinkels mogelijkheden om gratis keuken brochures aan te vragen. Wij hebben hier een overzicht gemaakt van keukenwinkels waar direct online een keukenbrochure kan worden aangevraagd. Veel plezier met het inrichten van je nieuwe open keuken!