De meeste mensen zullen hun gehakt kant en klaar in de winkel kopen. Dit scheelt een hoop werk doordat je geen vlees meer hoeft te malen. Maar er zijn ook echte hobbykoks die juist zelf graag gehakt willen maken. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Misschien houdt je van de authentieke smaak of vind je het leuk om zelf vlees te malen? In dat geval moet je dus een gehaktmolen aanschaffen. Hierbij daarom enkele tips voor het kopen van een gehaktmolen.

Hoeveel gehakt wil je malen?

De eerste keuze die je moet maken, is hoe vaak en hoeveel gehakt je wilt malen. De hoeveelheid gehakt je wilt malen is van belang om de grootte van je gehaktmolen te kiezen. Het is natuurlijk jammer om een kleinere gehaktmolen te kopen, terwijl later blijkt dat je juist veel grotere aantallen gehakt maalt dan je gehaktmolen aan kan. Gehaktmolens krijgen daarom ook een code. Deze code geeft aan hoeveel gehakt je er per keer mee kunt malen. De codes zijn:
• 05: tot twee kilo gehakt.
• 08: tussen de vier en vijf kilo gehakt.
• 10 – 12: tussen de zes en acht kilo gehakt.

Er zijn nog grotere gehaktmolens, maar dit is vooral voor professioneel gebruik. Een thuiskok zal in de regel enkel voor een gehaktmolen met code 05 of 08 kiezen.

Wil je een handmatige of een elektrische gehaktmolen?

Een authentieke gehaktmolen is handmatig. Je moet het vlees dan door de maler zwengelen. Is dat teveel werk? Dan kun je ook kiezen voor een elektrische gehaktmolen. Je stopt het vlees erin, je drukt op de knop en de machine zal het vlees zelf gaan malen zonder dat het je enige inspanning kost. Het prijsverschil tussen een handmatige of elektrische gehaktmolen kan aanzienlijk zijn. Een handmatige gehaktmolen kost gemiddeld tussen de € 45,- en € 80,-. Een elektrische gehaktmolen kun je zowel goedkoop als duur aanschaffen. De prijzen voor een elektrische gehaktmolen varieren gemiddeld tussen de € 60,- tot € 500,- voor een zeer luxe exemplaar.

Schoonmaken van de gehaktmolen

Een handmatige gehaktmolen is dan wel authentiek, het materiaal waar het van gemaakt is ook. Meestal is het gietijzer en dit kan niet in de vaatwasmachine. Bij een elektrische gehaktmolen kunnen de meeste onderdelen wel in de vaatwasmachine, behalve de motor. Het is dus aan jou of je de tijd wilt nemen om de gehaktmolen handmatig schoon te maken of dat je voor het gemak van een vaatwasmachine kiest.