Denk je erover na om een nieuwe keuken te kopen of heb je net een nieuwe keuken, dan is de kans groot dat deze apparatuur heel energiezuinig is. De aanschaf ervan was waarschijnlijk een behoorlijke investering, maar je verdient dit snel genoeg terug door de energie die bespaard blijft met de nieuwe apparaten. Bedenk maar eens dat de keuken een verzameling van energieverbruikers is.

energie besparen keuken

De perfecte keuken

De keuken in een belangrijke plek in huis, hier maak je de lekkerste maaltijden, eet je met je gezin aan de keukentafel en tijdens feestjes is het de favoriete plek van het huis. Daarom wil je dat deze plek voldoet aan al jouw eisen. Kies je voor de basisbenodigdheden of wil je bijvoorbeeld ook een stoomoven of een Quooker?

Koken, stomen en bevriezen

Een aantal apparaten zoals een koelkast, vriezer en vaatwasser zijn in vrijwel iedere keuken te vinden. Het zijn belangrijke elementen, voor de keuken maar zeker ook voor de energierekening. Daarnaast heb je misschien ook nog kleinere dingen zoals een waterkoker, een koffiezetapparaat of een blender. Alles samen maakt de keuken een van de grootste bronnen van het energieverbruik. Maar deze nieuwe spullen brengen ook positief nieuws.

Hoe nieuwer hoe zuiniger

Een belangrijk verschil tussen oude en nieuwe apparatuur is hoe energiezuinig deze zijn. Je hoeft niet per se extra veel uit te geven, je kunt er altijd vanuit gaan dat je nieuwe koelkast minder energie verbruikt dan je oude. Natuurlijk zal dit niet het geval zijn als je net een nieuwe grote Amerikaanse koelkast hebt gekocht.

Zuinige keukenapparatuur

Ben je op zoek naar zuinige keukenapparatuur, dan zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. Bij vaatwassers, koelkasten en vriezers kun je aan het energielabel zien in welke categorie de apparaten vallen. Deze categorieën lopen van A+ tot A+++, waarbij de laatste heel zuinig is en duidelijk minder energie zal verbruiken.

energie besparen

Goedkope energie

Je wilt natuurlijk wel ongestoord gebruik kunnen maken van je keuken zonder dat je na hoeft te denken over de energiekosten. Naast het aanschaffen van zuinige apparatuur kun je de energierekening ook zo laag mogelijk houden door te kiezen voor de laagste energietarieven. Kies het goedkoopste contract en je kunt in een paar minuten van energie overstappen. Met dit in je achterhoofd kun je gerust op zoek gaan naar jouw favoriete keuken.