Binnenkort barst ‘ie weer los: het barbecueseizoen. Wil jij deze zomer alles uit je barbecue halen? Doe dan je voordeel met de tips en tricks in dit artikel. Hiermee maak je van jezelf in één klap een echte grilmaster.

tip 1: gebruik de indirecte grilmethode

Vlees grillen we veelal direct boven de hittebron. Deze griltechniek wordt ook wel de directe methode genoemd en is vooral geschikt voor kleine, dunne stukjes vlees die in minder dan 25 minuten gaar zijn. Voor grotere stukken vlees met een langere garingstijd kun je beter gebruik maken van de indirecte grilmethode. Hierbij schuif je briketten aan weerskanten van de ketel op een hoop. Het stuk vlees leg je hiertussen op het rooster. Houd de deksel van de barbecue gesloten en laat de hitte van de twee brikettenhopen om het gerecht heen circuleren. Ook bij gasbarbecues kun je de indirecte methode toepassen. Ontsteek hiervoor de buitenste branders en laat de middelste uitstaan. Met behulp van deze methode blijft het vlees lekker sappig en mals.

barbeque

Tip 2: houd het deksel gesloten

In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt, is het beter om tijdens het grillen van je vlees het deksel gesloten te houden. Daar zijn verschillende redenen voor. Allereerst verkort je hiermee de bereidingstijd. Elke keer als je het deksel opent, ontsnapt er warmte en verleng je het proces. Open het deksel dus alleen als je vlees moet omdraaien of insmeren met een marinade. Een gesloten deksel voorkomt daarnaast dat je vlees uitdroogt. Ook rookoverlast en opflakkering van vlammen, worden tot een minimum teruggebracht, aangezien de zuurstofdoorstroming beperkt wordt.

Tip 3: gebruik barbecue rubs

Het geheim van een goed stuk vlees: de kruiding. Niets is zo bepalend voor de smaak als de kruiden en specerijen die je hebt gebruikt om het vlees op smaak te brengen. Hiervoor zijn er vele barbecue rubs verkrijgbaar: mengsels van kruiden en specerijen die stevig in het vlees gewreven moeten worden. Net als een marinade geeft een rub het vlees een hele rijke smaak. Naast vlees kun je ook vis of groenten klaarmaken met een rub. Rubs kun je zowel voor als na de bereiding aanbrengen. Geef het vlees na bereiding eventueel een finishing touch met een lekkere barbecuesaus.

Tip 4: barbecue gezond

Een gezonde voeding vinden we tegenwoordig belangrijker dan ooit. Hoewel je bij gezonde voeding misschien niet meteen denkt aan een barbecue, kun je wel degelijk heel gezond barbecueën. Eigenlijk is barbecueën an sich al een gezonde kookmethode, aangezien geen gebruik wordt gemaakt van extra vet of olie. Maak je barbecue nog gezonder door bijvoorbeeld alleen mager vlees te bereiden. Laat dit vlees voor bereiding op kamertemperatuur komen en snijd eventuele overtollige vetrandjes weg. Zorg daarnaast ook voor enkele andere gezondere ingrediënten als vis of diverse groenten.