Een nieuwe koelkast koop je niet zomaar. Tenminste, niet als je graag een beetje waar voor je geld krijgt. Er is namelijk nogal veel te kiezen in koelkastenland, en de verschillen in kwaliteit en functionaliteit zijn fors. Wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten als je een nieuwe koelkast kopen gaat?

koelkast kopen

Model en indeling

Het model is voor veel mensen de belangrijkste eigenschap van een nieuwe koelkast. Het tafelmodel is de beste keuze voor alleenstaanden of kleine gezinnen, en een kastmodel is de populairste keuze voor gezinnen. Het Amerikaanse model is echter steeds meer in opkomst. Ze zien er fraai uit en zijn daarmee echt een aanwinst voor de keuken. Bovendien kun je zelden te veel koelkastruimte hebben.

Naast het model is de indeling belangrijk. Dat bepaalt namelijk hoeveel ruimte je nodig hebt. Eet je bijvoorbeeld veel groente of heb je een moestuin, dan zijn twee groentelades wel handig. Of wil je misschien een flessenrek? Met een verstelbare indeling kom je altijd wel uit. Bovendien is dat gemakkelijk schoonmaken, en dat is voor veel mensen de meerprijs meer dan waard.

Nieuwe koelkast kopen: met of zonder vriesvak?

Alleen een koelkast kopen, of een koel-vriescombinatie? Het is een steeds terugkerende vraag. Tegenwoordig is de combinatie aantrekkelijker dan ooit tevoren. Door de telkens verbeterde isolatie kan een nieuwe koelkast nu namelijk ook een vriesvak hebben van de hoogste klasse (vier sterren), zonder dat je je blauw betaalt aan energiekosten. Met zo’n vriesvak kun je eten in een redelijke tijd invriezen en het lang bewaren. Wel gaat het vriesvak ten koste van de koelkastruimte, dus dat is een afweging bij het koelkast kopen.

nieuwe koelkast

Inbouw of geen inbouw

Ga je een koelkast kopen, dan moet je beslist het uiterlijk meewegen. Het is immers wel zaak om een koelkast te kiezen die goed aansluit bij de rest van je keuken. Per definitie is een inbouwkoelkast de beste keuze als je een optimale aansluiting belangrijk vindt, maar daar betaal je vaak wel voor. Het verschilt sterk hoeveel de meerprijs precies is, dus het loont om je goed te oriënteren als je een inbouwkoelkast overweegt.

nieuwe koelkast kopen

Energieklasse

Een nieuwe koelkast kopen doe je natuurlijk ook op basis van de prijs. Let daarbij wel op dat je niet enkel de aankoopprijs meeweegt. Het wordt steeds duidelijker dat zuinige koelkasten weliswaar meer kosten in de aanschaf, maar dat over de loop van vijf of tien jaar ruimschoots terugverdienen in bespaarde elektriciteit. Mits de aankoopprijs niet al te extreem afwijkt naar boven, geldt dus over de gehele levensduur van je nieuwe koelkast: hoe zuiniger, hoe goedkoper.

Geluidsniveau

Van de voorzijde is een koelkast strak en geluids- en luchtdicht, maar aan de achterkant bevindt zich altijd een ventilator om te koelen. Samen met de compressor zorgt die voor het nodige geluid. Vroeger of later gaat je dat opbreken, dus bij een koelkast kopen is het geluidsniveau een heel relevante overweging. De verschillen zijn opvallend groot; ook een heel nieuwe koelkast kan lawaaiig zijn. Wees dus kritisch!

Extra functies

Koelkasten kunnen steeds meer. Je kunt je nieuwe koelkast ook uitzoeken op basis van functionaliteiten zoals een no-frostzone, een wifi-aansluiting en bijbehorende smartphone app, en veel meer van dat soort nieuwigheidjes. Hoewel die echt wat toe kunnen voegen, moet je geen koelkast kopen op basis van dergelijke innovaties. Fabrikanten proberen het wel, maar je moet je toch in de eerste plaats richten op hoe goed hij koelt!

Succesvol een nieuwe koelkast kopen

Een nieuwe koelkast kopen gaat niet over één nacht ijs. Het aantal mogelijkheden en de vele overwegingen kunnen behoorlijk intimiderend zijn, maar het is echt de moeite om je er even in te verdiepen. Een nieuwe koelkast kan immers zo tien jaar meegaan. Veel succes met je aankoop!