Ben jij de gelukkig die dit jaar het kerstdiner mag verzorgen? Door de pandemie zal het gezelschap waarschijnlijk kleiner zijn, maar een diner organiseren blijft een grote onderneming. Wij zetten voor jou 6 tips om zonder stress een kerstdiner op tafel te zetten!

Vervelende schoonouders, lastige dieetwensen en meer gangen dan je ooit bereid hebt. Het kerstdiner verzorgen is een flinke klus die vaak gepaard gaat met een grote dosis stress. Zonde, want de feestdagen zijn er juist om van te genieten. Gelukkig is stress helemaal niet nodig wanneer jij onze tips volgt!

Zet alles op een rijtje

Een goede voorbereidingen is het halve werk, dus begin niet gelijk met het maken van een menu. Zet eerst alle feiten op een rijtje. Hoeveel mensen komen er eten? Zijn er speciale dieetwensen of allergieën? Wat is het bedrag dat je wil uitgeven aan het kerstdiner? Dit is allemaal belangrijk om te weten vóór je recepten gaat uitzoeken.

Bedenk het menu

Voor een stressloos kerstdiner is het belangrijk om gerechten te kiezen die je al eens eerder gemaakt hebt. Het kan zijn dat de gerecht behoren tot jouw specialiteiten, maar je kan er ook voor kiezen om de gekozen gerechten een keer te oefenen voor het kerstdiner plaatsvindt. Zo weet je precies wat de moeilijkheden van de recepten zijn en hoeveel tijd alles kost. Als je gerechten hebt gekozen die je kent, passen binnen jouw budget en voldoen aan alle dieetwensen van jouw gasten, kan je een menu maken en uitprinten. Leuk voor op de dinertafel

Haal alles op tijd in huis

Dan is het tijd om een lijstje te maken. Schrijf precies uit wat je allemaal nodig hebt en haal dit een week van te voren in huis of bestel je boodschappen (op tijd) online. Verse ingrediënten kan je een dag (of twee) van te voren nog inslaan, maar zo heb je het meeste al in huis en vergeet je niks.

Schrijf de recepten & volgorde uit

Als het goed is, heb je recepten gekozen die je al kent. Toch is het handig om voor de bewuste dag alle recepten netjes uitgeschreven te hebben. Zo kan je ook alvast nadenken over de volgorde waarin je alles maakt wanneer je  op de bewuste dag in de keuken staat. Zo zal het jou niet overkomen dat je bijgerecht al koud is terwijl het hoofdgerecht de pan nog niet eens geraakt heeft. Werk jouw planning rustig af en voorkom stress!

Bereid alvast wat je kan bereiden

Sommige gerechten kan je makkelijk een dag eerder maken, zoals soep of sauzen. Zorg ook dat je alle groenten in de middag al op je gemak hebt gesneden. Zo hoef je zo min mogelijk te doen wanneer de gasten er zijn. 

Vergeet niet te genieten!

Relax! Met deze tips heb je alles echt wel onder controle. Vergeet niet dat de feestdagen een tijd van gezelligheid en samenzijn is. Het zou zonde zijn als jij als een stresskip met een hoofd op onweer door het huis banjert. Vergeet niet dat jouw gasten er vooral zijn om een gezellige tijd te hebben. Ze vergeven het je heus wel als er iets mis gaat of ze even moeten wachten!

We hopen dat jij met deze tips een zalig kerstdiner tegemoet gaat. Loop de lijst stap voor stap na zodat je de feestdagen zorgeloos in gaat!