De keuken is een van de meest belangrijke, zo niet dé belangrijkste ruimte in de horeca. Zeker als je een restaurant of een café runt, verdient de inrichting van de keuken een bovengemiddelde hoeveelheid aandacht. Waar moet je zoal op letten als je een keuken gaat of laat bouwen voor in jouw restaurant?

Kies voor kwalitatief hoogstaande keukenapparatuur

Een van de belangrijkste zaken is om kwalitatief uitstekende keukenapparatuur aan te schaffen. Denk hierbij aan de beste koelvitrine, meerdere ovens van een onbetwist goed merk, grote vriesvakken, magnetrons, koffiezetaparraten, een ruime afwasmachine van bewezen kwaliteit, et cetera. Het is van groot belang om te kiezen voor bewezen goede merken, die lang meegaan en betrouwbaar zijn. Als er immers iets is dat je niet wilt meemaken, is het wel keukenapparatuur die tijdens het spitsuur dienst weigert. Wees daarom kritisch en koop jouw apparatuur bij een betrouwbare onderneming met een ruime ervaring op het gebied van keukenapparatuur voor horecabedrijven. Houdt er tevens rekening mee dat je niet alleen voor betrouwbare, maar ook voor milieuvriendelijke apparatuur kiest. Apparaten dus met een laag energieverbruik. Dit bespaart niet alleen een hoop onnodige energiekosten, maar is ook goed voor het milieu. Dit kun je natuurlijk uitbuiten door de milieuvriendelijke aanpak van jouw restaurant te gebruiken als visitekaartje voor het bedrijf!

Het belang van optimale hygiëne

In restaurantkeukens is een optimale hygiëne cruciaal. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) controleert hierop en heeft eisen opgesteld waaraan restaurantkeukens moeten voldoen. Zo moet voedsel hygiënisch opgeslagen en bereid kunnen worden, door voedsel op de juiste manier te verpakken, koelen en in te vriezen. Hiervoor is goed werkende apparatuur, zoals diepvriesinstallaties en koelmachines, onmisbaar. Ook dient er een voedselveiligheidsplan opgesteld te zijn en dient deze bekend te zijn bij het personeel. Verder moeten de vloeren, muren en apparaten in een restaurant goed schoon zijn en regelmatig onderhouden worden. Gebeurt dit niet, dan kan een onverwacht bezoek van de NVWA-keurmeester leiden tot boetes en uiteindelijk zelfs de sluiting van het restaurant. Het is daarom slim om een actuele ‘Hygiënecode’ op te vragen bij de Koninklijke Horeca Nederland.

Het belang van frisse lucht

In keukens is het van groot belang om een of meer goede afzuigkappen en een ventilatiesysteem te installeren. Naast mechanische ventilatie via een afzuigsysteem kun je ook kiezen voor handmatige ventilatie door het openzetten van ramen en deuren, maar mechanisch is het gemakkelijkst in gebruik. Door goed te ventileren voorkom je in de keukenruimte een te hoge luchtvochtigheid en daarmee schimmelvorming en een ongezonde atmosfeer in de keuken. Ventilatie is dan ook een belangrijk aandachtspunt als je een horecazaak wilt beginnen! Een goed werkend ventilatiesysteem is belangrijk om de muren, vloer en ook het plafond goed fris te houden.