Feestdagen, verjaardagen of andere belangrijke bijeenkomsten vragen om een heerlijk diner. Wanneer je gasten ontvangt of uit eten gaat, is de presentatie natuurlijk ontzettend belangrijk. De etiquette van het bestek dient hierbij als richtlijn voor het correct dekken van de tafel en juist gebruik van het eetgerei. Tegenwoordig wordt deze zelden volledig nageleefd, met uitzondering van chique restaurants die gewoonten hoog in het vaandel hebben. Dit is een beknopte samenvatting van de etiquette aan tafel zodat jij en jouw gasten een geweldig diner kunnen ervaren!

Waar begin je?

Diners beginnen natuurlijk met het dekken van de tafel. Hier wordt weinig aandacht aan besteed in de meeste huishoudens, aangezien dit best een aardig klusje kan zijn. Vooral wanneer men zich beseft hoeveel stappen dit proces daadwerkelijk heeft. 

Zo worden er meerdere soorten bestek en servies gebruikt. Van oorsprong bestaat een diner namelijk uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert, waarbij iedere gang een eigen bord heeft. Ook brood dat als bijgerecht wordt geserveerd krijgt een apart bord om te voorkomen dat het bord telkens schoongeveegd moet worden na het gebruik van sauzen of jus. 

Correct de tafel dekken

Tijdens het opdekken van de tafel, begin je met het grootste bord, het onderbord. Deze wordt doorgaans niet gebruikt en dient meer om kruimels en etensresten op te vangen. Daarop volgt het bord dat wordt gebruikt voor het hoofdgerecht en bovenop ligt het kleinste bord voor het voorgerecht. De regel is dus, dat de borden van groot naar klein worden opgestapeld. Mocht er een dessert zijn, is dit het laatste bord waar eten op wordt geserveerd. Deze staat echter niet op tafel en wordt pas neergezet wanneer het er tijd voor is. 

Maak de tafel compleet met Serax bestek 

Vervolgens is het tijd om het bestek op tafel te leggen. Binnen de horeca wordt ongetwijfeld meer aandacht besteed aan de kwaliteit van het servies en het bestek in vergelijking met een doorsnee woning. Dit betekent echter niet dat er geen gelegenheden zijn waarop je eetgerei van hoogwaardige kwaliteit kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een etentje met schoonouders, of het ontvangen van collega’s thuis. 

Speciaal voor horecagelegenheden, is er door een aantal bekende chefkoks een besteklijn ontworpen om gasten te verrassen en ze de beste kwaliteit te geven: Serax bestek. Een tijdje geleden is de trend van het gekleurde bestek ontstaan, waar de ontwerpers van het Serax bestek uitstekend op hebben ingespeeld. 

De diverse lijnen van designs van Serax zijn tijdloos en hebben ieder specifieke eigenschappen die ze geschikt maken voor bepaalde gelegenheden. Voor een chique en neutrale uitstraling, is de zwarte besteklijn een perfecte toevoeging aan de dinertafel. Een klassieke sfeer bereik je door middel van zilverkleurig bestek met traditionele vormen.

Meerdere besteksets

Het gebruik van meerdere soorten servies, geldt ook voor het bestek. Iedere gang krijgt zijn eigen bestek, waarbij het eetgerei dat als eerste wordt gebruikt aan de buitenkant wordt gelegd. Vorken plaatst men aan de linkerkant, terwijl de messen en lepels de plaats aan de rechterkant van het bord in beslag nemen. Messen liggen altijd met de scherpe zijde richting het bord. Lepels voor het dessert worden, in tegenstelling tot het bord van het dessert, wél op de tafel gelegd, horizontaal boven het bord. 

Serax bestek komt in sets, waardoor je niet hoeft te controleren of je voldoende bestek op tafel hebt liggen. Daarnaast krijg je niet te maken met bestek dat niet bij elkaar past. Ben je van plan om een etentje te organiseren, als restauranteigenaar of als particulier? Zorg dan voor een correct gebruik van bestek en servies, voor een professionele uitstraling!