In een duurzaam huishouden wordt op een verantwoorde manier omgegaan met energie. Niet alleen is het beter voor het milieu, maar je kunt zo ook flink besparen op de energiekosten en het boodschappenbudget. Minder vlees eten, minder voedsel weggooien en kiezen voor duurzaam kookgerei: het helpt allemaal. Met deze praktische tips kun je direct aan de slag.

Verspilling beperken

Door voordat je naar de supermarkt gaat al een idee te hebben wat je de komende paar dagen wilt eten, kan je hier gericht op inkopen. Zo voorkom je dat de helft van je groenten en fruit in de prullenbak eindigt. Daarnaast voorkom je voedselverlies door meer op te snijden van bepaalde groenten. Veel Nederlanders eten alleen de roosjes van broccoli, terwijl de stronk ook eetbaar is en veel vitamines bevat. Weeg voordat je rijst of pasta in de pan gooit af hoeveel je precies nodig hebt, zodat je niet meer kookt dan nodig is. Het is energiezuiniger om direct voor meerdere dagen te koken. Dit bespaart je ook nog eens veel tijd en geld. Zoek een pan uit die goed aansluit bij de hoeveelheid die je klaarmaakt en zet deze op een bijpassende pit. De pan moet de pit helemaal bedekken om energieverlies te voorkomen.

Zuinig verwarmen

De inductie kookplaat is van alle elektrische kookplaten het meest zuinig in energieverbruik. Daarnaast bespaart een snelkookpan al snel meer dan 50 procent aan energie en kooktijd. Zo heb je niet alleen sneller een maaltijd op tafel staan, maar ook nog eens goedkoper. Als je geen snelkookpan in huis hebt kan je al veel winst behalen door te koken in weinig water en een deksel op de pan te gebruiken. Dit zorgt voor twee tot zelfs drie keer minder energieverbruik. Door minder water te gebruiken blijven ook meer vitamines behouden doordat je eten niet droogkookt. Wist je daarnaast dat opwarmen in de magnetron een stuk energiezuiniger is dan in de oven? Door een energievergelijker te gebruiken bespaar je ook nog eens op het energietarief.

Goede pannen gebruiken

Door te investeren in een goede pannenset, kan je duurzamer koken. Sommige pannen gaan een leven lang mee. Let er bij het kopen van nieuwe pannen op dat deze van duurzaam materiaal gemaakt zijn en dat de antiaanbaklaag vrij van giftige stoffen is. Pannen zijn er in allerlei uitvoeringen en materialen. Kies voor pannen met bijpassende deksels om zo de warmte beter vast te houden tijdens het koken. Sommige zijn ook geschikt om in de oven te gebruiken. In professionele keukens kom je veel pannen van gietijzer tegen, een degelijk en zeer duurzaam materiaal met een zeer lange levensduur. Deze pannen houden de hitte goed vast en verdelen deze gelijkmatig, maar zijn wel erg zwaar.